Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: Hur liberala är egentligen Liberalerna?

Vi var nog många som retade oss när Folkpartiet nyligen bytte namn till Liberalerna och därmed lade beslag på en hel ideologi. Vad ska man nu kalla sig? "Liberal, alltså vanlig liberal, med litet L" har onekligen rätt dålig schvung.

Och partiet fick genast ett eget litet problem på halsen: Twitterkontot @liberalerna var redan registrerat på Falusonen Michael Hemmingsson sedan sju år tillbaka.

"INTE Folkpartiet", skrev han i sin presentation. Sedan började han försöka förhandla.

Bland annat sade han sig vara villig att lämna över kontot om de forna folkpartisterna skänkte 100 000 kronor till en hjälporganisation för flyktingar och partiledare Jan Björklund volontärarbetade på en annan hjälporganisation för flyktingar i en vecka.

Gensvaret var svalt. Liberalerna förklarade sig ointresserade av @liberalerna.

"Det finns hundratusentals trollkonton och skojkonton på Twitter, vi är ganska säkra på att ingen kommer att missförstå om vi heter något annat", sade pressekreteraren Eric Aronson till SVT Edit förra veckan.

Men han är inte en sämre människa än att han kan ändra sig helt och hållet.

Nu har partiet nämligen fått Twitterkontot nedsläckt, och när jag ringer Eric Aronson motiverar han sig just med att folk annars skulle ha kunnat bli förvirrade och tro att kontot representerar partiets åsikter.

Den som söker ska finna, även formella motiveringar till att få bort ett misshagligt Twitterkonto. Men särskilt snyggt är det inte att radera en profil som funnits där i åratal innan Folkpartiet bytte namn. Twitter vägrar förståeligt nog att alls kommentera saken. Eric Aronson talar om upphovsrättsbrott.

Så. Inte bara har partiet gjort sig självt synonymt med "Liberalerna", det verkar dessutom bara vara före detta folkpartister som får kalla sig liberaler över huvud taget? Här går det undan!

Och det finns onekligen det skäl att fråga sig hur rättvisande det nya partinamnet egentligen är.