Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: Fler vuxna behövs för att få stopp på badhustafsandet

Alla har rätt att bada utan att bli ofredade. Men på Aqua Nova i Borlänge har det varit svårt på sistone, åtminstone för tonårsflickor.

Till badhuset kommer nämligen gäng med killar från traktens flyktingboenden, och en del av dem håller fast och tafsar på tjejerna i vattenrutschkanan.

Eftersom det av tekniska skäl inte går att kameraövervaka just detta område har personalen istället infört en regel om att flyktingkillar bara får släppas in tre och tre och med en vuxen i sällskapet.

LÄS MER: Nya regler införs efter 20 fall av sexuella ofredanden på Aqua Nova

Det är en lösning som är bättre än ingen lösning, men särskilt bra är den inte i längden. Det mest uppenbara skälet är förstås detsamma som för exempelvis stockholmska Eriksdalsbadets nyligen införda mansfria zoner: Man pekar ut en hel grupp som potentiella sexbrottslingar.

Aqua Nova talar i intervjuer beklagande om en "kulturkrock", underförstått då mellan det utländska och det svenska. Vad man påstår är alltså att folk från andra länder uppriktigt tror att tafsande är helt okej.

Om det bara handlade om allmänt bristande kunskaper hade det väl dock räckt med en infolapp i omklädningsrummet? "Obs! Sexuellt ofredande av tjejer och kvinnor är förbjudet. Mvh, Aqua Nova."

Troligare är att de killar som tafsar faktiskt vet precis vad som gäller, men ger fingret åt det. Därmed handlar detta visserligen om kultur, men om kulturen i själva killgänget, om den kollektivhetsiga moraliska upplösning som lätt uppstår bland alla från gatubarn som lever vid sidan av samhället till idrottsstjärnor som tror sig stå ovanför det.

Ju snabbare omvärlden markerar, ju tydligare konsekvenserna blir när man är ett as mot flickor och kvinnor, desto bättre. Men en permanent specialregel för alla flyktingkillar skulle bara förstärka den känsla av utanförskap som svetsar gängen samman till att börja med. Förutom det rent principiella är denna lösning med andra ord bara lokalverkande och har en riktigt besk eftersmak.

Runt var tredje badolycka sker i anslutning till vattenrutschkanor, och ungdomar hör till dem som skadar sig oftast. De saknar riskbedömningsförmåga, vill stajla och visa sig på styva linan. Därför behövs mer manuell övervakning alldeles oavsett. För att se till att ingen slår sig och att folk inte åker in i varandra – men också för att tjejerna ska få vara ifred.

Den som inte kan sköta sig bör bli tillsagd på skarpen och vid behov slängas ut, portas och polisanmälas, oavsett födelseland.

För tonåringar finns visserligen inget mer irriterande än gamlingar över 20 som ska hålla på och bestämma. Men närvarande vuxna klarar samtidigt något som varken killgäng på drift, impulsiva ungdomar eller dokumenterande kameror kan, nämligen att stävja problem redan innan de har uppstått.