Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: Därför är det tråkigt att plugga i Borlänge

Diplomati, sägs det, är konsten att låta andra få din vilja igenom. Månne är detta vad Marita Hilliges ägnar sig åt just nu?

"Som rektor för Högskolan Dalarna föreslår jag att Högskolans styrelse tillsätter en utredning för att allsidigt belysa förutsättningar för och konsekvenser av en samlokalisering av hela Högskolans verksamhet i Falun", skriver hon i en beredning.

Marita Hilliges öppnar med andra ord för att lägga ned högskolan i Borlänge och istället flytta utbildningarna till Falun. Men själv är hon bara budbärare. Önskemålet kommer från "Högskolans personal och studenter", skriver hon.

Frågan är dock vilken personal hon har tillfrågat. "Beskedet kom som en överraskning för de flesta", rapporterade nämligen branschtidningen Universitetsläraren (11 november 2015).

Det är lätt att förstå den utbredda förvåningen.

Så sent som 2008 gjordes en utredning om ifall det ens vore möjligt att flytta, och svaret blev nej. Beslutet var rent praktiskt. I Borlänge ligger de industrier och företag som yrkesutbildningarna samarbetar med. Där ligger också det påkostade laboratoriet.

Det finns bättre saker att spendera skattepengar på än att bygga upp allt igen en kvarts bussresa bort, om det går att undvika.

Och var skulle de nya lokalerna få plats, rent bokstavligen? Vid den befintliga högskolan i Falun är det fullt. Risken är att vissa utbildningar helt enkelt skulle försvinna.

Marita Hilliges har säkert helt rätt i att många studenter hellre skulle läsa i Falun. Studentkåren själv påpekar att det sociala livet i Borlänge är knapert och utbudet av aktiviteter tynande.

Detta beror nog inte minst på hela högskolans satsning på distansstudier, som innebär att studenter kan genomgå hela utbildningar utan att ens sätta sin fot i Dalarna. Den avfolkade och urholkade miljön gör att det helt enkelt blir tråkigt att plugga i Borlänge.

Tidigare i år gjordes en omfattande översyn av Högskolan Dalarnas stödorganisation. Den visade på bristande ledarskap och organisering. Enligt rapporten är dessutom marknadsföringen rörig, och kampanjerna för att rekrytera studenter har varit dåliga.

Medarbetare i både Falun och Borlänge tycker att de inte får information, att beslutsvägarna är otydliga, att det saknas handlingskraft. De anställda i Borlänge tycker även att de får påtagligt sämre service än dem i Falun.

Det finns gott om skäl att utreda situationen och se hur man ska göra högskolan bättre. Men mycket pekar på att problemet med högskolan i Borlänge inte är att den ligger på fel plats.