Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lionsmöte – med barndiabetes som ämne

I veckan som gick träffades dryga 60-talet Lionsmedlemmar i Fredriksberg.
Sammanlagt fanns ett tiotal olika klubbar representerade på mötet, vars syfte var – förutom att gå igenom kommande Lions aktiviteter – att informera om barndiabetes, en sjukdom som ökar framför allt i Sverige och Finland.

Annons

INSÄNT

Barndiabetesfondens vice ordförande Bernt Fransen, som hade rest upp från Linköping, berättade om sjukdomen som drabbar allt flera unga och han pratade om var forskningen står i nuläget.

– Det här arbetet är enormt viktigt och vi behöver, precis som alla andra, bidrag för att klara forskningen. Här är Lions Sverige helt suveräna och står varje år för rejäla bidrag. Forskningen idag är en god bit på väg men långt ifrån i mål, sa han.

Bernt Fransen, som numera är pensionär, åker runt i Sverige och berättar om sjukdomen. När tillfälle ges passar han även på att underhålla med sång och musik, till sin hjälp har han då dragspelaren Åke Säll. Innan Lionsmötet passade de båda på att besöka äldreboendet i Fredriksberg för en stunds sång och musik.

– Alltid lika skoj att få sprida lite glädje. Mest framför vi gamla skillingtryck och så kallade bondkomikvisor. Många äldre känner igen de sångerna och sjunger med, det är skojigt.

Bernt Fransen berättade bland annat om att cancerforskningen gjort framsteg och i dag botas cirka 80 procent av alla barn som får cancer. De barn som däremot drabbas av diabetes kan i dag inte botas. En stor del av arbetet med barndiabetes går därför ut på att lära barnen att de inte är ensamma, exempelvis genom lägerveckor där barnen får träffa andra barn i liknande situation.

Årets Röda Fjädern-kampanj kommer helt att riktas mot just barndiabetesfonden och dess arbete, målet är att samla in 13-15 miljoner till forskningen.

Kampanjen som börjar senare i höst fick en bra start på mötet genom att Lions Fredriksberg överlämnade en gåva på 25 000 kronor till fonden.