Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lions samlar in avlagda glasögon

Det finns mängder av avlagda glasögon ute i stugorna. Vid "världssyndagen" den 11 oktober kan allmänheten lämna dem till Lions. I Mora sker insamlingen i gallerigången Kronan.

Annons

Lions världssyndag fokuserar på att utrota den blindhet som kan förhindras. Uppskattningsvis 1,4 miljoner barn i världen är blinda. Tre fjärdedelar av dem bor i Asien och Afrika.

– Det finns fina metoder i dag att mäta glasögonen. Det som inte passar någon här kan vara perfekt för någon annan, konstaterar Nils Storm, Mora Lions.

Lions har arrangerat "världssyndag under mer än tio år. Under dagen genomförs syn- och diabetesundersökningar. Diabetes kan försämra synen.

Lions arbete sker helt ideellt, vilket attraherar i allt mindre utsträckning. Liksom många andra föreningar har Lions i Mora, som bildades 10 oktober 1958, tappat medlemmar.

– Det är svårt att få in nya. Vi är 18 medlemmar nu. När vi var störst för 20 år sedan var vi 52 medlemmar och pratade om att dela föreningen, i en avdelning på var sida Noretbron, säger Nils Storm.

Precis som i andra föreningar är det några få som "drar lasset". Nils Storm och Lars-Åke Hansson gick in i Lions 1972.

– Tyvärr är det så att man förväntar sig att någon annan ska göra det. Vi måste bli fler, hjälpbehovet är stort. Vi har ingen kvinna med, så kvinnor är varmt välkomna.