Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnéa pluggar till läkare i Riga

– Du borde bli läkare. Det fick Linnéa Eliasson ofta höra som barn från sina äldre syskon som tidigt upptäckte ett vårdande drag hos sin lillasyster. Sedan dess har läkaryrket varit Linnéas mål i livet. När hon insåg att hon inte skulle komma in på läkarlinjen i Sverige valde hon att studera medicin i Lettlands huvudstad Riga.

– Jag har alltid tyckt om att hjälpa andra. Jag är nummer tre i en syskonskara på fem så det har alltid funnits många att plåstra om i familjen. Läkaryrket har alltid känts som en självklarhet för mig, säger Linnéa som är hemma på jullov hos föräldrar och syskon i Hedemora.

Trots hård pluggande under hela sin studietid förstod Linnéa att hennes fina studentbetyg från Martin Kock Gymnasiet förra våren inte riktigt skulle räcka till för att bli antagen på läkarlinjen vid ett svenskt universitet. Förutom toppbetyg krävs också meritpoäng i fördjupningsämnen som var svåra att skaffa sig i Hedemora.

– När jag gick sista året fick vi besöka Saco-mässan och där fick jag kontakt med organisationen Språkpunkten som gav mig tips om skolan i Riga. De hjälpte mig med min ansökan och i september kunde jag börja på Riga Stradins University, berättar Linnéa.

Terminsavgifterna är höga så inte en enda lettisk student har råd att utbilda sig till läkare där. Så Linnéas klasskamrater kommer från många europeiska länder. Främst från Tyskland, Sverige och Norge, men det går även, spanjorer portugiser och georgier i hennes klass.

– Det är kul och intressant att få träffa folk från många olika kulturer. Att komma till ett land där man inte känner någon gör att jag lär mig att klara mig själv. Och så blir jag bättre och bättre på engelska som är undervisningsspråket här.

Linnéa läser också lettiska eftersom hon troligen får göra sin praktik på ett sjukhus i Lettland och då måste kunna prata med sina patienter.

– Jag tycker om Riga. Det är en riktig partystad där det alltid finns massor att göra. Gamla stan är vacker och mysig och folk är inte överstressade, berömmer Linnéa. Tur det, eftersom det tar sex år att bli färdig läkare.

Samtidigt ser hon fattigdomen överallt. Folk som rotar efter mat i soptunnor och handikappade som tvingas sitta och tigga utanför affärerna.

– Kulturen är annorlunda, jag tycker många är väldigt bittra, säger hon.

På grund av terminsavgifterna måste Linnéa ta merkostnadslån från CSN vilket plussar på studieskulderna. Det bekymrar henne inte så mycket eftersom Sverige har läkarbrist och att hon kan räkna med en relativt hög lön när hon börjar jobba.

Under hela skoltiden spelade Linnéa ishockey i Skogsbo. Det har hon fortsatt med i Lettland där tjejhockeyn ännu inte är så stor. Med sådana spelarmeriter var det ingen match för henne att ta en plats i ett lettiskt hockeylag.