Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindvallen blir campus i nytt samarbete med Högskolan

/
  • De arbetar för högskolestudier på plats i Sälen från vänster Jörgen Fältsjö, Högskolan, Camilla Sundqvist, personalansvarig Tandådalen, Jonas Mareniusson, Skistar, Linda Morell Skistar, Helen Holmquist, Högskolan, och Helena Burtus, Experium.

På vintern kan studenterna ha jobb som säsongsanställda i turistanläggningarna. När det blir barmark kan de koncentrera sig på högskolestudier. Vinterns personalbostäder blir då studentboende, och ett nytt Campus startas i Lindvallen. Det är huvuddragen i ett nytt samarbete mellan Högskolan Dalarna, Skistar i Sälen och Lärcentrum i Malung-Sälen.

Annons

Från och med nästa höst ska det vara möjligt att bedriva högskolestudier på distans i Sälen via Högskolan Dalarna. Det blir resultatet av det nya samarbetet, där ett nytt campus i Lindvallen är en viktig del.

– Många duktiga medarbetare slutar efter en eller två säsonger för att de väljer att studera vidare, oftast i sin hemort eller någon storstad. Samtidigt finns det andran i personalen som tänkt studera, men trivs de så bra här hos oss att de i stället skjuter upp studierna. Nu skapar vi möjlighet att studera på plats här i Sälen, säger Linda Morell som är destinationschef i Skistar Tandådalen-Hundfjället.

I hela Sälenområdet finns cirka 2 000 säsonganställda. Enligt en undersökning, som Skistar gjort bland ungdomar som tänker sig säsongsjobb i fjället, så var hela 80 procent positiva till möjligheten att kunna studera på plats i Sälen under barmarksperioden.

– Vi tycker att det är ett mycket spännande koncept. Det ger studenterna möjlighet att kombinera studier med arbete i en kreativ fjällmiljö. De blir mindre beroende av studielån och det finns stort utbud av aktiviteter, säger Helen Holmquist som är projektledare på Högskolan Dalarna.

Målsättningen är att ge möjligheter till studier på högskola eller komvux för säsongs- och årsanställda i hela Sälenområdet under barmarkssäsongen. Fokus kommer att ligga på Högskolan Dalarnas distansutbildningar med föreläsningar i Sälen.

Genom riksintag ges möjlighet för företag i Sälenområdet att rekrytera ambitiösa ungdomar från hela landet, ungdomar som kanske i första hand tänkt studera på heltid, men nu kan välja Sälen och kombinera studier, säsongsarbete och skidåkning.

Som start på samarbetet kommer ett Campuskoncept att skapas i Lindvallen med en studielokal utrustad med internetuppkoppling. Lärcentrum i Sälens by kommer att tillhandahålla lokaler för tentor och föreläsningar.

Studenterna kommer att erbjudas "studenthyra" under barmarksperioden och studentrabatt, liknande de personalrabatter som finns under vintersäsongen.

– Det känns spännande att kunna erbjuda detta inom Lindvallen, och i högre grad nyttja de fina faciliteter vi har även under barmarksperioden, säger Jonas Mareniusson, destinationschef vid Skistar Lindvallen.

Mer läsning

Annons