Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindholms och Boholms konst i tyst kommunikation på Arvid Backlundgården

Framåtrörelsen, humorn och säkerheten i utförandet.
Det är mycket som förenar May Lindholms skulpturer och Lisbeth Boholms måleri som i sommar möts i Arvid Backlunds galleri i Svärdsjö.

Trots många verksamma år i länet är det första gången som de båda konstnärerna ställer ut tillsammans. May Lindholm är bosatt och har ateljé i Siljansnäs. Boholm, som är uppvuxen i Tällberg, bor och arbetar i Falun.

I skulptören Arvid Backlunds hem i kyrkbyn i Svärdsjö ställer de ut gemensamt i det ljusa galleriet som stod färdigt bara något år före Backlunds död 1985.

Ett tiotal skulpturer av Lindholm tar plats på socklar i rummet, på väggarna hänger lika många målningar av Boholm.

Det pågår ett tyst samtal mellan verken som behandlar allmängiltiga ämnen om vad det är att vara människa. Erfarenheter av hopp, ensamhet, sorg och inte minst humor syns i gestalterna i bådas bildvärldar. Lindholms skulpturer är grundade med tyngd i basen och en tunnare topp, som en sympatisk bild av både styrka och litenhet i samma kropp. Hantverket är skickligt, det finns en säkerhet och ett driv i händerna som format kropparna.

Samma säkerhet och framåtrörelse återkommer i Lisbeths målningar och stentryck. Det är som att vi upplever en fryst rörelse, att verket snart ska ta en ny form. En titt i Boholms bildgalleri i telefonen visar en osentimental inställning till verken, hon målar över, målar om och förändrar ständigt motivet, inte för att hon är missnöjd, mer av en konstnärlig drivkraft och glädje i processen.

Resultatet är självständiga bilder av djur och kvinnor som ändå har en gemensam riktning.

I ateljén intill galleriet visas ett urval av Arvid Backlunds skulpturer och porträttbyster. Här finns bland annat Selma Lagerlöf i helfigur (hon var en av Backlunds trognaste uppdragsgivare) och en variant av "Såningsmannen" som också står utanför Svärdsjö kyrka och vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

I härbret på gården visas även en mindre utställning med måleri av Sara Solén, en tidigare elev till Lisbeth Boholm. Solén, uppvuxen i Svärdsjö, visar kända motiv från Falun, kroppsstudier och i ett senare verk, en fin komposition över en anonym stad.

LÄS MER: "Lisbeth Boholm följer sin egen linje"

LÄS MER: "Dalarna åter en kreativ arena"

LÄS MER från DT Kultur.

FÖLJ DT Kultur på facebook.