Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindholm lät utreda kritiserad teori

Jan Lindholm (MP) lät riksdagens utredningstjänst utreda förekomsten av så kallade chemtrails, tron att jetplan medvetet släpper ut ämnen med en dold avsikt att påverka människor.
– Det är viktigt att jag kan svara på de frågor jag får, säger Lindholm.

Utredningstjänsten gör utredningar på uppdrag av riksdagens ledamöter.

Miljöpartisten Jan Lindholm från Falun begärde ifjol en genomgång av så kallade chemtrails. De som stödjer teorin anser att strimmor på himlen efter flygplan inte alls är kondens. De skulle i stället handla om hemlig besprutning av tungmetaller och gifter mot människor som är helt ovetande. Ett syfte ska också vara att påverka klimatet.

Utredningstjänsten fann inte stöd för teorin. En genomgång av olika myndigheters mätresultat av metaller, i Sverige och internationellt, visade enbart nedåtgående trender.

Är det vettigt använda skattepengar för att låta utreda en teori som av många betraktas som osannolik?

– Det kan man inte veta innan det är utrett. Det finns ju också en oro för chemtrails. Jag får brev och mejl. När ett tjugotal personer hade skrivit till mig så ville jag veta om det låg fakta bakom. Det är min uppgift.

Tror du att chemtrails förekommer?

– Inget tyder på det, enligt forskningsläget.

Riksdagsledamöters begäran om utredningar blir offentliga om någon vill ta del av svaret. Nyhetssajten Nyheter 24 berättade först om Jan Lindholms förfrågan.

Hur ser du på att du kan få kritik för att ha låtit utreda en stollig teori?

– Det tar jag inte vid mig av. Det handlar också om min tid, att jag har svar till de som är oroliga och kontaktar mig. Det har jag nu. Då kan jag sedan göra mer andra saker.