Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindberg De Geers kompletterade landskap

Marianne Lindberg De Geer är intresserad av hur vi ser på oss själva och vår omgivning. Vad vi vill lyfta fram eller dölja. Från och med i morgon visas hennes serie med kompletterade svenska landskap på Hjortnäs Handel galleri.

Hon började samla målningar föreställande idealiserade svenska landskap för femton år sedan. På loppisar och i secondhand-butiker hittade hon ofta liknande motiv av ett avfolkat landskap.

– Jag började samla för att jag tyckte, och fortfarande tycker, att de är fina. Men jag kände att de behövde något för att lyfta, säger Marianne Lindberg De Geer.

Hon fick idén att använda sig av schablonmässiga afrikanska träskulpturer föreställande personer i olika yrkesroller. I målad version låter hon figurerna upptäcka sin stereotypa motsvarighet i det svenska landskapet.

– Det är intressant att se vad vi har för olika självbilder, vad vi idealiserar. Här i Sverige lyfter vi ständigt fram ett landskap utan människor. Och det ser ju faktiskt ut så på många håll. Vi går in i oktober och kommer ut i april. Det måsta uppfattas som väldigt märkligt av människor som reser hit från andra kulturer, säger Lindberg De Geer.

Att lyfta fram och visa på olika stereotyper tycker hon är viktigt. Hon var själv med på Moderna museet och fotograferade den så kallade tårtskandalen, där kulturministern skar i Makode Lindes tårtkonstverk föreställande en stereotyp av en svart kvinna.

– Diskussionerna som följde, visar att det här fortfarande är skrämmande aktuella ämnen, säger Lindberg De Geer som var på plats i Hjortnäs under torsdagen för att titta på hängningen.

– Jag är jättenöjd, det fungerar jättebra. Här är hela landskapet är som en kuliss. Det är så perfekt, jag skulle flytta hit direkt om jag hade råd, säger Lindberg De Geer.

Med sig har hon maken Carl-Johan De Geer som ställde ut i samma galleri för två år sedan. Nu har han som uppgift att fotografera av verken.

– Marianne brukar vilja att jag tar bilder av målningarna som kan användas i publikationer. Men jag kan ha varit jättenoga och ansträngt mig. Sedan går inte bilden att använda, för då har hon fortsatt att måla på bilden. Nu ser de i alla fall ut så här ett tag, säger Carl-Johan De Geer.

Han berättar att han motvilligt delat med sig av en målning som han själv köpt på loppis.

– Jag har använt den som rekvisita i flera filmer, bland annat i en Troellfilm, den passar så bra i många miljöer. Men Marianne ville absolut ha den, så då fick hon den.

Nu har motivet med björkar och ett vattenfall kompletterats med en badande upptäcktsresande.

– Den blev ju väldigt bra i alla fall, säger Carl-Johan.

– Jag är väldigt nöjd med hur jag fick till vattnet, säger Marianne.

Ännu har ingen av amatörkonstnärerna vars bilder Marianne målat på, hört av sig med protester.

– Jag låter deras namn stå kvar, jag ser inte att jag förstör deras verk. Jag ser det som att jag arbetar vidare med målningen, jag förbättrar, målar till exempel över en ful älg och förstärker någon himmel. Jag tycker att jag gör det med respekt.

– Jag skulle inte bli arg om någon köpte en av mina målningar och la till några grejer. Jag är bara glad om jag kan inspirera någon.