Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda Solum: Ett händelserikt år med lokalt fokus – nu satsar vi mer!

För ett år sedan gjorde vi om Södra Dalarnes Tidning och tillförde mer redaktionella resurser i Hedemora och Säter. Målet var att bli mer lokala.

Samtidigt gick vi ut och frågade er läsare vad ni tycker om den lokala journalistiken. Vi lyssnade på era åsikter och bestämde oss för att satsa på mer lokal sport, lokala insändarsidor, fler människor i våra artiklar och mer lokalt näringsliv.

Vi vet också att ni vill läsa om brottslighet och hur man jobbar lokalt med det. Och om dem som drabbas. Vi vet att ni gärna vill höra när personer gör positiva saker i lokalsamhället. Och vi vet att ni vill ha koll på lokal bostadsmarknad, arbetsmarknad och vad som händer med vägar och byggnationer i Hedemora och Säter. Och ni vill snabbt bli uppdaterade med de senaste nyheterna i era kommuner.

Vårt mål var att ta större plats i det lokala samhället och nu, med det första året bakom oss, tycker jag att vi har lyckats med det.

Vi har bland annat avslöjat hur kvinnor som jobbar i serviceyrken blir sexuellt trakasserade på jobbet – och tillsammans med er läsare skapat taggen #inteimitthedemora – som ni använde när ni öppet ställde er bakom de utsatta.

Det blev en välläst artikelserie, som också ledde till att flera av dem vi intervjuade i serien efteråt kände att deras situation på jobbet förändrats till det bättre.

Det är lokaljournalistik.

Vi har också granskat byggandet av Prästgärdet, det särskilda boendet i Säter. Från idé till att bygget påbörjades – och stoppades.

Vi har också berättat om turerna kring kallbadhuset vid Hönsan i Hedemora. Vi skrivit flera artiklar om lokala unga entreprenörer som vågar satsa på att driva eget. Vi har följt – och följer kontinuerligt upp – vad politikerna lovar och hur dina skattemedel används.

Och vi har gått nära och lyft fram lokala profiler.

Vi har också sett ett stort intresse för att lämna tips och diskutera vår journalistik bland er läsare. Ni ringer. Ni skickar insändare. Och ni är aktiva i våra lokala facebook-grupper Snacka om Hedemora och Snacka om Säter.

Nu hoppas vi framåt dessutom kunna komma ut och träffa er läsare igen. På stan, på byn, vid evenemang och föreningsmöten.

En stor nyhet i höst är att vi under en period kommer att satsa extra på att bevaka och finnas i Säter.

Vi har fått statligt så kallat vita-fläckar-stöd för att bibehålla och utöka bevakningen området. Om detta berättar vi mer längre fram.

Vi hörs!

Linda Solum, chefredaktör Södra Dalarnes Tidning