Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lina Sandells sånger och livsöde i Teaterladan

Lina Sandells psalmer är välkända för många, mer okänd är kanske personen Lina Sandell.
Söndagen den 9 september 15.00 gestaltar Anita König hennes liv och Eva Pilat sjunger hennes sånger i Teaterladan i Hedemora..

Annons

Lina Sandell föddes den 3 oktober 1832 i Fröderyd, Småland. Hon var sjukklig och låg ofta till sängs, läkarens diagnos var "nervfeber". Det var också i sjuksängen hon skrev sina första verser och sånger.

Lina Sandells liv var fyllt av tragedier. Hennes far drunknade 1858, då hon var 26 år, två år senare avled hennes mor. Hon gifte sig 1867 med den sju år yngre köpmannen och riksdagsledamoten Oscar Berg och de flyttade till Stockholm. 1892 insjuknade hon i tyfoidfeber. Parets enda barn dog vid födseln. Lina Sandell avled 1903. Mot slutet av sitt liv led hon av demens.

Skådespelerskan Anita Köning gestaltar Lina Sandell, opersångerskan Eva Pilat sjunger hennes sånger, några av dem tillsammans med publiken, bland annat Tryggare kan ingen vara, Jag är en gäst och främling och Blott en dag.

Föreställningen är ett samarrangemang mellan Hedemora Gamla Theater och Hedemora-Garapenbergs församling. Biljetter finns att köpa på Bokia i Hedemora, eller på Teaterladan från klockan 14.00.