Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Limaförare kör folkrace mot barndiabetes

Emma Karlsson, Lima MS, kommer att tävla med en Volkswagen 1600 under Finnskogafestivalen i helgen.
Anbuden på bilen kommer att bidra till en insamling som Johan och Christian Holmudd gör för tredje året i rad – den här gången går pengarna till barndiabetesforskning.

För tredje året i rad har bröderna Holmudd (Johan och Christian) tillsammans med Finnskoga MK beslutat sig för att göra en insamling.

Detta året riktar man in sig på en av de vanligaste sjukdomarna blanda barn, men också en av de sjukdomar där mest okunnskap råder – diabetes typ 1.

För snart 100 år sedan kom senaste stora genombrottet för diabetes, nämligen konstgjort insulin. Sedan dess har faktiskt inga stora genombrott gjorts och syftet med insamlingen är att ändra på det och få till ett genombrott snarast möjligt.

Under Finnskogafestivalen ( 11-13/8 ) kommer bröderna Holmudd att samla in pengar för detta. Och i år har man en extra morot till välgörarna.

– För att ytterliga öka uppmärksamheten har vi beslutat att Emma Karlsson, Lima MS ska få låna en VW 1600 som kommer direkt från rallycrossbanorn. Intäkterna som bilen inbringar på anbud kommer som vanligt gå till insamlingen, säger Johan Holmudd som tillsammans med sin bror driver projektet.

Emma Karlsson är en mycket meriterad förare som vet vad som krävs. Men att vinna under Finnskogafestivalen som är en av Sveriges största är extremt svårt och pretigefyllt.

– Vi villle ha en förare som vi vet kunde prestera med den här bilen. Sedan ville vi ha någon som är "rädd" om bilen, säger Johan Holmudd.

Förra året drog brödernas insamling in 94 000 kronor och årets mål är officiellt satt till 60 000. I skrivande stund (onsdag) har insamlingen nått över 16 000 kronor.

– Vi vill redan nu tacka alla som hjälpt oss att göra detta projekt möjligt, och hoppas du vill vara en del av nästa genombrott för forskningen kring barndiabetes, säger initiativtagarna i ett pressmeddelande.

Fakta: Diabetes typ 1 är en sjukdom som drabbar många barn och en sjukdom som man aldrig blir frisk från. En sjukdom som många felaktigt tror beror på dålig kost - men sanningen är att kosten har ingenting med sjukdomen att göra. Inte förrän du blir drabbad. Då är man fast i ett ständigt helvete av att räkna kolhydrater, ta sprutor och mäta ditt blodsocker.Diabetes må låta som en lindrig sjukdom, men är du inte extremt noggrann riskerar du allvarliga skador - eller i värsta fall livet.