Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lima laddar för SM

Lima skyttegille är en av landets mest aktiva skidskytteklubbar. Nu laddar klubben som bäst för att arrangera vinterns SM i skidskytte. Det är för övrigt tredje gången på tio år som skidskytte-SM går just i Lima.

– Och det blir första gången någonsin som ett skidskytte-SM kommer att avgöras i elljus, säger tävlingsledaren och skyttegillets ordförande Tommy Mattsson.

SM-tävlingarna på skidskyttestadion i Västra Tandö avgörs i slutet av säsongen. Direkt efter världscupavslutningen borta i Ryssland kommer det svenska landslaget hem till Sverige och Lima för SM 22–24 mars.

– Vi räknar med att alla kommer att åka här, om de är friska och krya, säger Tommy Mattsson.

Och då kommer seniorerna, på den inledande sprinten, att för första gången när det gäller i SM-sammanhang tävla i elljus.

– Jag vet inte ens om de aktiva vet om det än. Men de har ju varit med om det i världscupen, säger Tommy Mattsson.

Men SM handlar ju inte bara om seniorer. Det är samtidigt SM både för juniorer och för ungdomar och arrangörerna i Lima räknar med drygt 300, kanske uppåt 350 tävlande.

– Vi hoppas också att det ska bli en publikfest, liknande som det var senast vi hade SM. I år har vi ju dessutom sett till att det blir publikvänligare då vi kommer att ha ett krögartält med både servering och underhållning.

Inför vinterns SM har skyttegillet under ett par år investerat cirka 700 000 kronor i anläggningen. En stor del av kostnaden har gått till att skaffa skjuttavlor, som kan återställas elektroniskt. Tidigare fick man dra i snören.

– Nu har vi 30 elektroniska mål på skjutvallen, säger Tommy Mattsson.

För att kunna genomföra tävlingarna behövs uppåt 100 ideellt arbetande funktionärer. Och det är något man inte behöver oroas för i Lima.

– Folk här är väldigt hjälpsamma och ställer upp då det behövs. En del brukar till och med höra av sig själva och fråga om de kan hjälpa till med något. Vi tycker att det är roligt att arrangera, det ger ett drag i bygden, säger Tommy.

Förberedelserna har pågått i närmare ett år, sedan klubben i konkurrens med Boden blivit utsedd till SM-arrangör 2013.

– Vi ligger bra till, och har läget under bra kontroll. Det som återstår är att förstärka belysningen med några strålkastare. Sedan ska vi förstås gardera oss med att lägga upp ett lager av snö, i fall det blir en tidig vår, säger Tommy Mattsson.

Förutom genomförandet av själva arrangemanget så har klubben även höga mål i tävlingsspåren.

Med namn som de egna landslags- och VM-åkarna Tobias Arwidson och Åsa Lif, och de talangfulla ungdomarna Amanda Simonsson och Sebastian Jansson finns det även hopp om att SM-medaljer ska stanna i Lima.