Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillprinsen ska heta Gabriel Carl Walther – blir hertig av Dalarna

Artikel 8 av 12
Hertig Gabriels födsel
Visa alla artiklar

I torsdags fick prinsessan Sofia och prins Carl Philip sitt andra barn. I dag avslöjade kung Carl XVI Gustaf den nya prinsens namn vid en konselj på slottet. Prinsen ska heta Gabriel Carl Walther och blir hertig av Dalarna.

TV: Här är prinsessan Sofias väg från Älvdalen till Slottet - se minidokumentären

Se livesändningen från konseljen på slottet:

Läs också: Här är populäraste bebisnamnen i Dalarna

Klockan 11.15 på måndagen avslöjade kungen prinsens namn, tilltalsnamn och titel vid en konselj på slottet. Konseljen följdes sedan av en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan.

Prinsen får namnet Gabriel Carl Walther, med tilltalsnamnet Gabriel. Han blir hertig av Dalarna. Prins Gabriel blir Dalarnas första hertig på 71 år. Senaste hertigen av Dalarna var prins Carl Johan, som hade titeln fram till 1946.

Läs också: Vad är egentligen en hertig?

– Dalarna, och framför allt Älvdalen, är väldigt stolta över prinsparet och det här skapar ju ännu starkare band mellan den kungliga familjen och vårt landskap. Jag tycker att det är fint att Kungen väljer att uppmärksamma vår region och hoppas att vår nya hertig kommer att medverka vid många sammanhang under åren som kommer. Jag tror att han kan hjälpa oss att sätta Dalarna på kartan på ett bra och positivt sätt, säger landshövding Ylva Thörn i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Dalarna.

Läs också (Plus): Så mycket betalar du för kungahuset

Gabriel kom på plats 42 av de populäraste pojknamnen 2016. Prins Gabriel blir nummer sex i succesionsordningen, efter sin storebror prins Alexander.

Läs också: Får vi en ny hertig eller hertiginna i Dalarna?

Direktrapportering från konseljen:

Det var klockan 11.24 den 31 augusti som prins Alexander fick en lillebror. Dagen efter var prinsfamiljen hemma igen på Villa Solbacken, och Kungahuset släppte första bilden på prinsen.

Läs också:

TV: Prins Carl Philip möter media på Danderyds sjukhus med anledning av bebislyckan

Ylva Thörn gläds åt Carl Philip och Sofias andra barn

Gunde eller Zlatan – så säger oddsen om dalaprinsens framtida namn

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android