Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika omöjligt för en privat aktör

Falu kommun har beslutat att lägga ut den egna driften av personlig assistans på entreprenad i ett försök att spara pengar. Som seriös och långsiktig privat utförare av personlig assistans vill vi belysa några aspekter som medför att vi inte har sett oss ha möjlighet att delta i upphandlingen.

I upphandlingen avser kommunen att köpa tjänsten personlig assistans av en privat assistansanordnare som ska bedriva verksamheten utifrån exakt samma förutsättningar som i dag. Problemet är att det som genererar det stora ekonomiska underskottet i den kommunala driften, det lokala kollektivavtal som inte är förenligt med den ersättning som är fastslagen av regeringen, kommer att generera samma ekonomiska underskott hos en seriös privat aktör. Det underskottet täcker kommunen i dag genom att tillföra ytterligare skattemedel till den egna verksamheten utöver den fastställda assistansersättningen.

Det optimala vore att, via ett statligt huvudmannaskap, ge privata och kommunala aktörer likvärdiga ekonomiska möjligheter att bedriva verksamheten utifrån en relevant avtalsmässig grund där assistentens villkor ger yrket en erkänd status och stabilitet och den assistansberättigade en långsiktig trygghet. Med detta skulle jämlika villkor föreligga och eftersom den assistansberättigade har friheten att själv välja assistansanordnare blir kvaliteten i verksamheten avgörande för vilken anordnare den assistansberättigade väljer.

Som avslutning formuleras några frågor:

* Uppdraget avser ett övertagande av verksamhet enligt Lagen om Anställningsskydd, vilket innebär att under ett år ska en ny aktör överta det lokala kollektivavtalet. Detta kommer under ett första år att medföra ett stort ekonomiskt underskott. Vad händer sedan? Kommer anordnaren att försöka återta dessa förluster genom besparingar och neddragningar, och hur kommer det i så fall att påverka kvaliteten i verksamheten?

* Vilken anordnare utöver de med starka finansiella resurser har möjlighet att svara upp på de ekonomiska villkor som kommunens upphandling medför?

* Enligt anbudsunderlaget ingår sjuklöneansvaret i uppdraget. Hur kan detta läggas över på en privat anordnare när det enligt lag ingår i kommunens huvudmannaskap?

Bo Gunnar Karlsson

representerar Vivida Assistans

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel