Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liftanläggningar vintermöttes i Sälen

/
  • Utställning. Ett 20-tal utställare medverkade då landets skidanläggningar samlades till Slao:s vintermöte. Bland annat visades nya pistmaskiner.
  • På vintermöte. Hans Gerremo, vd för svenska liftanläggningars organisation tillsammans med utställaren Martin Hansson och Skistars Sälenchef Jonas Mareniusson.

Annons

- Vartannat år sedan 1995 har vi ett vintermöte, som tidigare alltid hållits i Åre. Vartannat år har vi en större mässa, berättar Slao:s vd Hans Gerremo, som tidigare drev familjeföretaget Tandådalen Skicenter i Sälen.

Deltagarna i årets vintermöte representerar skidanläggningar från Björkliden längst uppe i Lappland ner till Vallåsen i Skåne.

Ett givet diskussionsämne var förstås den gångna vintersäsongen som förrycktes av snöbrist och mildväder utöver det vanliga.

- Det innebär givetvis ett tapp. Än finns inga säkra uträkningar. Vi bedömer att branschen som helhet kommer att tappa ungefär de tio procent som vi ökade förra vintern jämfört med vintern innan. Det vill säga vi hamnar tillbaka på siffror som säsongen 2004-2005, säger Hans Gerremo.

Föredrag och diskussioner, provkörningar och demonstationer stod på programmet under de två Slaodagarna.

Här fanns pistmaskiner, snökanoner och låsbara skidställ som förebygger skidstölder.

Diskussionerna handlade mycket om vädret och klimatet. Dels med den gångna vintern i färskt minne och dels med de hotande klimatförändringarna som kan komma.

Medverkade i klimatfrågan gjorde professor Gunn Persson från SMHI samt dr Ingo Karl från Österrike. Den sistnämnde kunde berätta om den snöfattigaste vintern på mycket länge också nere i alperna, som kanske är mer utsatta än de svenska fjällen om klimatet verkligen blir mildare.

Mer läsning

Annons