Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LIF-turismen drar in 133 miljoner

133 miljoner.
Så mycket konsumeras i samband med Leksands hemmamatcher och av de 166 000 årliga besökstillfällen som hockeyn ger.

Annons

Leksands kommuns nye näringslivschef Per Strid beställde nyligen en konsultrapport för att få fram siffror på vad Leksands IF betyder för den lokala ekonomin.

Rapporten från Rubin Research visar LIF drar till sig 127 600 turisttillfällen per år, alltså sådana som åker till leksand för att se på hockey

"Den turistekonomiska omsättningen till följd av Leksands hemmamatcher uppgår till cirka 125,3 miljoner" heter det i rapporten.

Därtill drar laget till sig 36 800 lokala besökare som leder till en sammanlagd lokal omsättning på 7,8 miljoner kronor.

Alltså sammanlagt 133 miljoner som konsumeras runt hemmamatcherna.

– Det som sticker ut i undersökningen är att det är så relativt få från Leksand som går på matcherna. Bara en fjärdedel av publiken bor i Leksand, säger Per Strid.

– Nu har vi svart på vitt vad vi tidigare bara kunnat tro eller känna och fått ett underlag för hur vi kan arbeta med att få så stor del av den här kakan att hamna i Leksand. Kan vi få fler att övernatta så kan vi öka konsumtionen på hemmaplan och stärka vårt näringsliv, säger Per Strid.

Han berättar att nu har man ett underlag att bedöma Leksands största besöksnäring. I sommar är planen att göra motsvarande bedömning av Leksands sommarland. När det är klart har kommunen fått ett gediget underlag för man har redan goda kunskaper om besöksnäringen kring i Clas Ohlson i Insjön och till hotellen i Tällberg.

Rubin Research säger att denna bedömning bara handlar om den direkta konsumtionen och man har studerat hur de som bor i leksand konsumerar liksom turister som är de som pendlar till och från matchen och övernattare.

De som bor i Leksand har i genomsnitt lagt ut 211 kronor under sitt matchbesök, varav 116 kronor inne på arenan, 69 kronor utanför och ytterligare 29 kronor på resan.

De övernattande turisterna stannar i genomsnitt 2,6 dagar och två nätter. De lägger ut i snitt 250 kronor per natt, på biljetten 161 kronor, på restaurang och café 150 kronor, 148 kronor på shopping och leksandsprylar samt 124 kronor på parkering och bensin, sammanlagt 755 kronor per dygn,

Gruppen övernattare har spenderat ungefär dubbelt så mycket under sitt besök som gruppen pendlare.

Annons