Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LIF-tränare får lön hela nästa säsong

Christer Olsson och Niklas Eriksson skrev sina kontrakt med Leksands IF på två plus ett år.
Men optionen var bara ensidig och föreningen måste nu avlöna duon även säsongen 2012/13.
– Jag hoppas att de kan hitta nya uppgifter, säger vd:n Mats Aspemo.

Att Tommy Salo kliver ner i båset och assisterar den tidigare tredjetränaren Andreas Appelgren var det enda alternativet när Christer Olsson och Niklas Eriksson skulle sparkas.

– Det finns inte så många att vinka på på marknaden, utan bedömningen är att vi tror att vi kan göra en ganska bra sak med en intern lösning. Killarna som går in nu känner ju killarna som finns i laget, så det är en tämligen odramatisk lösning som vi ser det, säger Mats Aspemo.

När dåvarande vd:n Håkan Åman skrev 2+1-års-kontrakten med Eriksson/Olsson i april 2010 blev dock optionsåret bara ensidigt – från tränarduons håll.

Därmed tvingas Leksand avlöna den sparkade tränarduon även säsongen 2012/13.

– Som kontrakten ser ut nu, ja, så stämmer det precis, bekräftar Aspemo.

– Den lösning vi gjorde nu är en kostnadsneutral lösning. Vi använder interna resurser för att lösa tränarsidan.

Vad är det som säger att ni ska kunna göra en annan lösning till 2012/13?

– Ingenting. Det är bara som det ser ut nu. Något annat kan jag inte säga i dagsläget, utan det får vi se. Det är ju tämligen nytt så vi får ju ta och göra en vettig analys av det under säsongen som kommer och se hur vi ska sätta ihop tränarteamet under nästa år. Och det är ju Tommy Salos uppgift att tänka till på de delarna.

Är det här en realistisk tränarlösning även för nästa säsong?

– Inte en aning. Det måste Tommy Salo bedöma. Men som den är sammansatt nu så är det för att köra den här säsongen.

Hur ser du på att Tommy kliver ner i båset och inte kommer att kunna sköta sina sportchefssysslor fullt ut?

– Vi har diskuterat det ganska grundligt, om än bara under dagen, men hans bedömning är att han ska klara av både och. Sedan får vi i föreningen stötta Tommy i de administrativa bitarna gentemot Svenska ishockeyförbundet och då tror han inte att det kommer att vara några problem.

Vad är det för typ av administration?

– Det är till exempel kontraktsskrivningar, att skriva övergångshandlingar. All typ av administration egentligen på sidan om själva rekryteringarna och den typen av delar som har med själva sporten att göra. Kontorsjobbet, så att säga.

När Tomas Jonsson och Tomas Kempe fick sparken tre matcher in i kvalserien 2009 hade de kontrakt även över 2009/10 och duon tog inga nya lag förrän säsongen 2010/11.
Vd Aspemos önskar nu att Eriksson/Olsson hittar nya jobb innan kontraktstiden är slut.

– Det är väl förhoppningen. De har ju gjort ett bra jobb i Leksands IF och det gäller ju för dem också att hitta nya uppgifter och vettiga uppdrag. Det är därför jag säger "som kontrakten ser ut i dag". Om de inte gör någonting annat så har vi kostnad för dem i år och även nästa år, säger han.

Har ni förhoppningar om att kunna nyttja Christer och Niklas i några andra roller?

– Det har vi inte diskuterat alls. Det blir naturligtvis väldigt omtumlande för deras del, så avsikten är väl att ta en dialog med dem igen inom någon dag eller vecka, så får vi se var vi landar.

DT-sporten var i går i kontakt med Christer Olsson, som i dagsläget inte vill ge några kommentarer.