Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LIF slipper betala tillbaka lönegarantin

Leksands IF får nu två miljoner kronor extra att röra sig med.
Detta till följd av ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen.

I samband med vinterns lyckade rekonstruktion av Leksands IF och dess fastighetsbolag så spelade laget med statlig lönegaranti. De som skötte föreningen och anläggningen fick en månadslön från statliga lönegarantin.

När rekonstruktionen avslutades i mars fanns inget avgörande i högsta förvaltningsdomstolen i en lönegarantitvist som gällde ett ärende i Göteborg.

Därför krävde Skatteverket att dess lönegarantifordran på Leksands IF på närmare 2,7 miljoner skulle återbetalas och att lönegarantifordran var en prioriterad fordran.

Rekonstruktören tog höjd för detta i sin rekonstruktionsplan med det 75 procentiga ackordet.

LIF:s rekonstruktör Mats Emtén framhöll vid den avslutande förhandlingen i Mora Tingsrätt att LIF skulle komma att ändra inställning om domen i kammarrätten i Göteborg vann laga kraft.

Länsstyrelsen Västra Götaland hade till högsta förvaltningsdomstolen överklagat en lönegarantitvist med företaget Inisson Göteborg AB som företräddes av Ackordscentralen. Kammarrätten hade kommit fram till att lönegaranti i samband med rekonstruktion skulle behandlas lika som övriga oprioriterade fordringsägare. Kammarrätten sa i sin dom att också lönegarantin skulle omfattas av ackordet.

Högsta förvaltningsdomstolen beviljade inget prövningstillstånd, därmed står kammarrättens dom fast.

– Det blev inget prövningstillstånd, därmed så är Skatteverkets lönegarantifordran på LIF också oprioriterad, säger LIF:s tidigare rekonstruktör.

Det betyder att LIF slipper att betala tillbaka 1 995 000 kronor till länsstyrelsen i Falun när ackordet regleras i slutet av månaden.

Rekonstruktionen omfattade 154 företag som hade fordringar på tillsammans 75,7 miljoner på Leksand IF Ishockey AB och Leksand IF Fastighets AB. De får nu bokföra en smäll på tillsammans 57 miljoner. Störst smäll tar två av LIF:s guldsponsorer Leksands Sparbank som bara får tillbaka 25 procent på sina 33,5 miljoner och Ejendals som hade fordringar på 18 miljoner.

Tingsrätten i Mora har utsett en tillsynsman, Mats Eliasson, Stockholm, som ska utöva tillsyn över att Leksands IF Hockey AB och Leksands IF Fastighets AB fullgör sina åtaganden enligt ackordet. LIF ska senast den sisa augusti slutreglera ackordsuppgörelsen.