Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LIF-skatt omprövas inte

Högsta förvaltningsdomstolen ger inte prövningstillstånd för skattetvisten mellan staten och Leksands IF om hyressättningen av arenan.

Därmed står kammarrättens dom fast. Men i praktiken får domen ingen betydelse eftersom skatten redan är reglerad.

Annons

Skatteverket och arenabolagen i Leksand och Örnsköldsvik har sedan 2008 legat i tvist om priset för att hyra ut ishallarna till Leksands IF respektive Modo. Kammarrätten i Sundsvall slog i mars ifjol fast att hallarna hyrdes ut till underpris.

Kammarrättens dom var dock en viss framgång för LIF. Leksands IF Fastighets AB uttagsbeskattas nu med 2 400 000 kronor i stället för 4 363 000 kronor som förvaltningsrätten i Falun kom fram till.

Både Skatteverket och LIF:s arenabolag begärde prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. Skatteverket ville se LIF uttagsbeskattas med 4,4 miljoner och LIF ville helt slippa skatten.

"Utan LIF:s varumärke och förmåga att dra till sig publik och massmedial uppmärksamhet hade bolaget inte kunnat förvärva intäkter i form av reklam, hyror och försäljning av namnrättigheter. Någon uttagsbeskattning av bolaget borde därför aldrig ha aktualiserats från Skatteverkets sida", ansåg vd Anders Doverskog

Skatteverkets tvist gäller LIF:s verksamhetsår 2005/2006. Skatteverkets första yrkande var att LIF borde ha betalat elva miljoner i årshyra för att spela i Ejendals arena, LIF betalade detta år 1,5 miljoner.

Högsta domstolen kan inte se att kammarrätten i sin prövning gjort något som kan klassas som "grovt förbiseende eller grovt misstag" och Högsta domstolen kan inte heller se att en prövning i högsta instans skulle betyda något för rättstillämpningen. Därför beviljas inget prövningstillstånd.

Fotnot: I den första versionen av texten fanns ett par allvarliga felaktigheter. Texten är nu uppdaterad och rättad. Vi ber om ursäkt för felen. /Redaktionen