Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LIF-skatt omprövas inte

Högsta förvaltningsdomstolen ger inte prövningstillstånd för skattetvisten mellan staten och Leksands IF om hyressättningen av arenan.

Därmed står kammarrättens dom fast. Men i praktiken får domen ingen betydelse eftersom skatten redan är reglerad.

Skatteverket och arenabolagen i Leksand och Örnsköldsvik har sedan 2008 legat i tvist om priset för att hyra ut ishallarna till Leksands IF respektive Modo. Kammarrätten i Sundsvall slog i mars ifjol fast att hallarna hyrdes ut till underpris.

Kammarrättens dom var dock en viss framgång för LIF. Leksands IF Fastighets AB uttagsbeskattas nu med 2 400 000 kronor i stället för 4 363 000 kronor som förvaltningsrätten i Falun kom fram till.

Både Skatteverket och LIF:s arenabolag begärde prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. Skatteverket ville se LIF uttagsbeskattas med 4,4 miljoner och LIF ville helt slippa skatten.

"Utan LIF:s varumärke och förmåga att dra till sig publik och massmedial uppmärksamhet hade bolaget inte kunnat förvärva intäkter i form av reklam, hyror och försäljning av namnrättigheter. Någon uttagsbeskattning av bolaget borde därför aldrig ha aktualiserats från Skatteverkets sida", ansåg vd Anders Doverskog

Skatteverkets tvist gäller LIF:s verksamhetsår 2005/2006. Skatteverkets första yrkande var att LIF borde ha betalat elva miljoner i årshyra för att spela i Ejendals arena, LIF betalade detta år 1,5 miljoner.

Högsta domstolen kan inte se att kammarrätten i sin prövning gjort något som kan klassas som "grovt förbiseende eller grovt misstag" och Högsta domstolen kan inte heller se att en prövning i högsta instans skulle betyda något för rättstillämpningen. Därför beviljas inget prövningstillstånd.

Fotnot: I den första versionen av texten fanns ett par allvarliga felaktigheter. Texten är nu uppdaterad och rättad. Vi ber om ursäkt för felen. /Redaktionen