Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LIF-produkten hjälte – efter 119 matcher på bänken

Efter fyra hela säsonger och 119 matcher på bänken fick Emil Hedvall, 29, chansen i Gefle IF:s mål.
– Jag laddade som inför vilken annan match som helst, säger Leksandsprodukten efter att ha hållit nollan i den allsvenska debuten.

Gerhard Andersson fick inte göra det 2005.

Peter Bergqvist gick bet både 2006, 2007 och 2008.

Och visst fick Emil Hedvall vänta på debuten i Gefle IF:s mål i allsvenskan.

Utan att få chansen hann han spela ut hela det första treårskontraktet – och det första året på det nyskrivna treårskontraktet.

– Jag har aldrig varit nära att lämna. Jag har haft kontrakt hela tiden och har trivts. Det har fungerat bra socialt eftersom jag har kunnat bo kvar i Söderhamn med min familj och fortfarande kunnat spela i allsvenskan, säger Hedvall, som lämnade dalafotbollen och Gagnef för Gestrike-Hammarby 2004.

Totalt hade Mattias Hugosson, 39, vaktat målet i samtliga 228 matcher sedan Gefle blev allsvenskt 2005.

Senast rekordmannen missade en match var i Superettan 2004.

Och under tiden hann Hedvalls 119 raka matcher utan att bli inbytt bli allsvenskt rekord även det.

Men inför Gefles premiär mot Åtvidaberg på Strömvallen på måndagseftermiddagen kom chansen som Leksands IF-produkten väntat på.

– I lördags fick jag reda på att Hugosson inte var tillgänglig för spel (hade 39 graders feber) och att det var läge för mig att spela, berättar Emil Hedvall.

Hur gick tankarna fram till matchstart?

– Jag har tänkt i positiva banor. Det har blivit en jäkligt stor grej och det förstod jag också. Men för min del har jag försökt att förbereda mig för varje match ifall jag skulle få spela. Jag har inte gjort någonting annorlunda inför den här matchen. Det handlar om att sköta sig, planera mat och sömn och ladda för matchen på ett bra sätt.

Och när han väl fick chansen så tog han den också.

Gefle vann sin första allsvenska premiär sedan återkomsten till högsta serien – och Emil Hedvall höll nollan i 1–0-segern.

– Jag vet att de (tränarna) vet vad jag håller för nivå och det känns skönt för mig. Jag vet också vad jag håller för nivå och den fick jag fram i dag. Det gick som jag hade tänkt. Sedan gör det ingenting att det går bra och folk runtomkring ser det, säger han.

När 29-åringen efter den knappa timslånga bilfärden på måndagskvällen kom hem till familjen i Söderhamn kom också bekräftelsen på att något utöver det vanliga hade hänt.

– Det kan man säga... Jag lyckades glömma telefonen hemma och nu har det blivit ett gäng samtal. Jag hade även några missade samtal..., berättar Emil Hedvall.

Hur många?

– Nio stycken. Men då var det även från nummer som jag känner igen.