Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LIF: Pengarna från kommunen räcker inte

Kommunen klubbade den långsiktiga lösningen på måndagen – men Leksands IF har obetalda fakturor.
Här är summan som sponsorer, och supportrar måste kasta upp för att rädda klubben.
– Vi pratar om en brist på tio miljoner, säger Leksands klubbdirektör Anders Doverskog.

DT avslöjade redan på söndagskvällen att majoriteten i Leksands kommun röstat för att gå i borgen för ett lån på åtta miljoner, och även höja hyran till Leksands IF med 2.5 miljoner per år.

– Jag tycker det känns bra. Kommunen har visat att man tror på hockeyn och att man vill vara med och utveckla det här. Man investerar över tid. Men i vår verklighet handlar det mycket om kortsikt också. Nu har kommunen skickat en signal, och nu får andra gå in och ta ett ansvar också. Över tid var kommunens beslut väldigt bra, säger Anders Doverskog.

Kommunen säkrar framtiden – men klubbens kassa för att lösa dagliga kostnader är tom.

– I det kortsiktiga perspektivet är läget fortfarande skarpt. Där måste vi lösa situationen på annat sätt. Vi måste hitta lösningar med våra kreditgivare och andra intressenter. Pengarna måste fram, det är inte tu tal om annat, säger Doverskog

Hur ser det ut kortsiktigt för er?

– Det är skarpt läge. Vi har matcher här framöver och det inbringar ju intäkter, men likviditeten är pressad.

Kan ni betala fakturorna?

– Vi har leverantörer som väntar på pengar. Vi för en tät dialog med dem och försöker hitta möjligheter. Det är det viktiga i det här. Att hålla dem informerade. Men, det är klart att det finns fakturor som ligger och släpar. Där försöker vi lösta delar av det efter hand, men situationen är pressad.

När måste det rulla in pengar så berget inte blir för stort?

– Det skulle behövt rulla in pengar för längesedan. Vi behöver pengarna i dag. Det är inte något snack om något annat. Vi måste anpassa oss efter den verkligheten och vi lägger ner hundra procent i ledningen för att försöka lösa det här. Jag har ingen patentlösning, utan det krävs mod och kraft och mycket styrka och hjälp från människor och företag som tror på detta.

Hur mycket pengar släpar ni med i fakturor ni inte kan betala?

– Det kan jag inte svara på just nu. I vår verksamhet har vi ett par större fordringsägare och det är klart att det är betungande för alla parter. Vi har haft en dialog och förståelse för den problematik vi sitter i.

Hur mycket pengar måste sponsorer och supportrar komma upp med?

– Vi gick ut och sökte på 25 miljoner i borgen. Vi pratar om en brist i dag på tio miljoner. Det är där omkring som vi pratar i dag. Det här måste lösas på något sätt. Var vi hamnar i de här diskussionerna med sponsorer och intressenter vet vi den här veckan.

I förra veckan berättade DT att klubben kallat till sponsormöten onsdag och lördag.

– Vi hoppas på bra uppslutning, även om sponsormötet kom med kort varsel. Men det har handlat om att vi inte haft alla pusselbitar. Vi känner att nu har vi bilden klar för oss och nu kan vi bli konkreta och vi vet vilka pengar vi gemensamt måste skapa.

Anders Doverskog budskap är tydligt.

– Det handlar om ett förtroende. Tror man på ledningen i dag och det vi har beskrivit. Allt står och faller kring det. Tror man på den här truppen och det vi håller på med? Tror man på det, då borde det även finnas utrymme att hjälpa till här. Det här är jobbigt för alla, men vi behöver all hjälp just nu.