Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LIF-back: "Är domaren läkare?"

Daniel Hermansson blev liggandes – och Alen Bibic fick lämna isen.
Nu berättar LIF-backen om det omdiskuterade matchstraffet.
– Man har ett ansvar som ska ta emot en tackling också, säger han.

9.50 in i den första perioden kolliderade Leksands Alen Bibic och Almtunas Daniel Hermansson.

– Pucken blev liggande mellan oss. Jag tog fart mot Hermansson, men han hinner före och stöter bort pucken. Han tittar upp och ser att jag kommer, men försöker undvika tacklingen. Jag träffar hans ben och han ramlar, säger Alen Bibic.

Hermansson föll ihop efter smällen. Domare Ulf Rådbjer stod två meter från situationen – men gjorde inga tecken på utvisning.

– Jag kanske är lite sen in, men 105 kilo Bibic kan inte bara försvinna. Man har ett ansvar som ska ta emot en tackling också, även om huvudansvaret kanske vilar på mig. Det där hade kunnat gå riktigt illa. Ett korsband hade kunnat gå.

Efter en kort stund blåstes spelet av – och innan det var igång igen fick Bibic lämna isen.

– Jag tyckte det var lite konstigt. Det tar så lång tid. Han (Rådbjer) åkte fram till Almtunabåset, och sedan får jag matchstraff. Det kändes lite tufft. Det kändes som om han påverkades av att Hermansson hade ont.

Regelboken säger så här: "En spelare som med kneeing skadar sin motståndare ska efter domarens omdöme ådömas: Större straffet + automatiskt game misconduct penalty".

– Är domaren läkare, eller vad? Hermansson spelade i andra och tredje perioden, säger Bibic.

Filmade Hermansson?

– Nej, det vet jag inte. Det såg ut som om han hade ont. Men, det får ju stå för honom.

Domaransvarige Tomas Thorsbrink:

– Domaren kan aldrig göra en medicinsk bedömning av en skada. Det är läkarens uppgift. Domaren avgör om det är en grov förseelse som ska rendera i det större straffet, eller inte.

Men i regelboken står det: "... Skadar sin motståndare ska efter domarens omdöme ådömas ..."?

– Nej, en skada kan aldrig en domare avgöra. Man får gå på känsla. Och sånt här utnyttjas väldigt sällan av spelare. Spelarna är så pass professionella, men det är upp till domaren att bedöma varje enskild situation.

För att undvika felaktigheter analyserar domarna samtliga matchstraff som utdömts på dvd.

– Efteråt kan man reglera straffen uppåt, eller neråt. En situation som kändes som "game" kanske uppgraderas efter att man sett det igen. Eller åt andra hållet, att något som blir "match penalty" nedgraderas. Då har man även ofta hunnit prata med matchläkaren och fått en bild av om en spelare även blivit skadad i en situation.

Alen Bibic stängs inte av efter smällen, utan finns med i truppen mot Troja/Ljungby i kväll.

DT-sporten har sökt Almtunas Daniel Hermansson.