Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LIF-aktien kan skjutas upp

Våren har handlat om bolagisering för Leksands IF.
Nu avslöjar Mats Aspemo att den kommande aktien kan bli fördröjd – på grund av de rasande börserna.
– Går det inte så går det inte, säger vd:n.

Annons

I juni beslutades, av en extrainsatt föreningsstämma, om bolagisering av den ideella föreningen Leksands IF. Den 1 augusti registrerades bolaget och på sitt första årsmöte som vd kunde Mats Aspemo presentera några detaljer kring LIF-aktien.

– Tanken är att varje aktiepost ska kosta 2000 kronor, som många kan dela på. De 2000 kronorna representerar 100 aktier i Leksand IF Hockey, så alla de pusselbitarna sitter på plats. Nu gäller bara att ta ett beslut om man ska ut och sälja dem eller inte, säger han.

Han har tillsammans med sina kollegor arbetat med en nyemission under augusti – samtidigt som börsen pekar nedåt.

– Tyvärr är det så, vi får se om det är rätt att gå ut med det i det här läget.

Hänger det på börsen?

– Ja, framför allt är det väl det.

Kan det bli fråga om att skjuta upp det en längre tid?

– Ja, så kan det ju bli.

Trots att ni behöver kapitalet?

– Ja, men går det inte så går det inte. Då får vi hitta andra lösningar, men den vägen blir lite vingligare än det här alternativet.

Det egna kapitalet är positivt men litet och i resultaträkningen visade koncernen ett minusresultat på nio miljoner kronor medan föreningen gick plus 400 000 kronor.

Hur mår Leksands IF?

– Ekonomiskt har vi det skraltigt, vi är fattiga. Så är det. Vi lever ur hand i mun, så är det fortsatt. Men i övrigt tycker jag att vi har fått tillbaka glädjen, känslan kring vad vi ska göra och det är viktigt.

Förra säsongen sjönk biljettintäkterna från 20 miljoner kronor till tolv. En bidragande orsak till tappet var den missade kvalserien. Inför kommande säsong räknar man med 18 miljoner – vilket innebär en ny kvalserie.

– Vi måste inte till kvalserien, sätter vi in en nyemission och skapar en balansräkning så kan vi ta sådana motgångar. Du har en rörelserisk, alltså risken att misslyckas med en kvalserie, och i en idrottsverksamhet är den risken stor. Har man en hög rörelserisk så ska man ha en låg finansiell risk, vilket innebär en stark balansräkning som kan ta en smäll.

– Vi har en hög rörelserisk och en jäkligt stor finansiell risk med en svag balansräkning som vi går in i det här året med. Vi måste städa balansräkningen så att vi kan ta en smäll som en missad kvalserie, så att det inte behöver vara nödvändigt att gå dit. Men visst vore det nyttigt med 6-7 miljoner extra som en kvalserie skulle innebära.

Du har tidigare pratat om ångest i väggarna, sätter inte det här press på spelarna?

– Jo, men en nyttig press.

Vad är skillnaden?

– Det du måste göra är en onyttig press. Men det du gläds av, strävar mot, tränar mot och ser som en morot och vision är en nyttig och utmanande press.