Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Licenser i stället för spelmonopol

Sveriges spelmonopol bör upphöra och i stället ska det ersättas av ett system med licenser för att få anordna spel i Sverige.
Det beslutade riksdagen under onsdagseftermiddagen.

EU-kommissionen drog 2014 Sverige inför EU-domstolen eftersom den anser att Sveriges spelmonopol bryter mot den fria rörligheten för tjänster i EU. Regeringen har i samband med detta meddelat att den ska utreda ett licenssystem för spel.

Riksdagen har nu beslutat att uppmana regeringen att en sådan utredning ska i gång i år.

– Äntligen. Jag har motionerat i fem år om att spelmonopolet ska avskaffas, säger Carl-Oskar Bohlin (M), riksdagsledamot från Borlänge.

Vad kommer systemet med licenser att innebära?

– Som det är i dag så är det monopol i Sverige, men utländska spelbolag finns ändå här genom nätet. Däremot har vi inte haft någon möjlighet att kontrollera dessa. Med ett licenssystem kommer det att bli möjligt att reglera hela verksamheten, säger Bohlin.

Han anser att detta kommer att leda till en förbättring, både för spelare och för spelmissbrukare.

– Genom att avskaffa monopolet kan det bli bättre produkter för spelarna och det kan komma att skapas fler arbetstillfällen i Sverige om fler aktörer släpps in. Men jag hoppas också att det kommer att leda till att staten kan lägga mer pengar på att förhindra spelmissbruk när inte staten är domare och aktör i samma process. Sverige lägger faktiskt mindre pengar än många andra länder på att förhindra spelmissbruk, säger Bohlin.

När kan det nya systemet införas, tror du?

– Det är svårt att säga. Regeringen har nu fått uppdraget att återkomma med ett förslag på hur licenssystem ska se ut. När vi sett ett sådant förslag vet vi mer om när det kan bli aktuellt.