Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna i landstinget Dalarna kritiserar egna partiledningens nej till Storregioner

Liberalerna i landstinget Dalarna tog tidigt ställning för Region Svealand. Nu har högsta partiledningen beslutat säga nej till förslaget om storregioner.
– Ett mycket olyckligt ställningstagande av min partiledning. Sjukvården behöver storregioner, säger oppositionsrådet Bo Brännström (L).

Liberalernas högsta partiledning meddelade under onsdagsmorgonen att Liberalerna ställer sig negativt till planerna på storregioner. Partiledare Jan Björklund meddelar att partiet kommer rösta nej till förslaget i riksdagen. Partiledningen menar att storregionerna inte löser några problem, men innebära samtidigt en ökad byråkratisering och ökade klyftor mellan medborgare och folkvalda.

Partiledningens ställningstagande har näst intill chockat Liberalerna i Landstinget Dalarna, som står helt bakom förslaget om storregioner.

– Min partiledning vill ha mer av något som inte fungerar. Jag vet ärligt talat inte hur de tänker. Storregioner är det som kommer säkra sjukvården i framtiden. Vi som ett litet landsting kommer inte klara av detta ensamma. Tillsammans med andra landsting gör vi det, säger Bo Brännström.

Partiledningens beslut att säga nej bottnar i en stor intern remissrunda inom partiet i landet.

– En majoritet av Liberalerna i landet har i sina remisser sagt nej. Då säger partiet inte förvånande också nej. Det är förståeligt. Men om man tittar på svaren så är det främst Liberaler i kommunerna och de på riksnivå som är negativa. Om de istället lyssnat till oss Liberaler som är verksamma inom landstingen, som frågan främst berör, hade resultatet blivit ett annat, säger Bo Brännström.

Liberalerna i landstinget Dalarna kommer trots partiledningens beslut fortsätta ge sitt stöd för Region Svealand.

– Detta förändrar inget. Jag ändrar inte min ståndpunkt. Jag kommer fortsätta jobba för storregionerna. Alla tidigare utredningar som gjorts har förordat detta. I dag finns i praktiken tre stora regioner - Stockholm, Göteborg och Skåne. De slukar stora delar av samhällets resurser på de små landstingens bekostnad. Den snedfördelningen stoppar jämstora regioner , säger han.

Bo Bränströmm menar att partiledningens beslut ändå inte kommer påverka frågan i sak.

- En majoritet i riksdagen kommer säga ja till Storregionerna. Dalarna kommer trots allt att ingå i Region Svealand, säger Bo Brännström.