Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande fäbod – levande kollo

/
  • Johan Wallin, Eric Eriksson, Villemo Nyberg, Tilda Nyström, Cissi Nyström, Evelina Johansson, Olivia Johansson, Ellen Kimstål, Isak Hahlin och Rasmus Larsson.

I dagarna sju har barn i Brindbergs fäbodar fått gå upp med tuppen. Kor ska mjölkas, ost ska ystas, hö ska räfsas – och det görs med ett leende på läpparna. Det är den fjärde sommaren i rad som Brindbergs levande fäbod blir än mer levande.

Annons

Redan på väg mot Brindberg får man en försmak på vad som väntar vid fäbodkollot. Skogen blir tätare, vägen smalnas av, en skylt varnar för betande djur. Och mycket riktigt, en skock får hejdar bilen. De tuggar lojt på gräs utan att riktigt vilja flytta sig ur vägen. Det hade varit frustrerande om det inte vore för att naturen – med alla dess får – såg ut som en midsommardröm.

Framgångssagan bakom kollot känner nog många redan till. När Stefan Nykvist kom på andra plats i Körslaget fick han inte pengarna som behövdes för hans vision: ett fäbodkollo för barn. Där kunde sagan ha tagit slut, om inte Torbjörn Dofs med sin fru tog ett steg fram och startade den så kallade Team Stefanfonden, som än i dag finansierar sommarlägret.

Kollots popularitet har stigit med åren, berättar Åke Nyström. I år var det över 30 sökande barn, vilket är varför man delade upp kullen på två. Tio barn, i två omgångar, fick därmed tillbringa en vecka på plats.

– Vi kör på samma koncept som tidigare. Det fungerar ju jättebra. Vi tar barnen på utflykter, de får bada, mjölka kor, göra smör, göra varsin ost, säger Åke Nyström och fortsätter beskriva fäbodlivet, som låter mer som en tidsresa än ett läger.

– Det är så många i bygden som engagerar sig som man vill tacka. Vi får luncher med Café 118, Östängs gatukök och hotellet, säger Kerstin Nyström.

Under intervjun springer ett barn in i stugan och förkunnar att hennes mamma har kommit för att hämta henne. Hon ser lagom road ut.

– Om du kryper in under bordet får du stanna här, skämtar Åke Nyström.

Så länge paret Nyström orkar, och det finns intresse, kommer Brindberg under två veckor krylla av barn även kommande somrar.

Annons