Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Letar efter platinai Svärdsjötrakten

De indiska investerarna som finansierar Asera Minigs hoppas att hitta nog med guld, platina och palladium för att öppna en gruva i trakterna mellan sjön Logärden och Svärdsjö.

Asera Mining har mutat in ett 7127 hektar stort område, kallat Flinten, för att leta efter PGE. PGE är en förkortning av "Platinum Group Elements" och innefattar de sex metallerna: rutenium, rodium, palladium, osmium, iridium och platina.

– Det finns också guld i området vet vi efter att ha läst rapporter från Sveriges Geologiska undersökning. Rapporten visar förhöjda metallhalter och till och med mineraliseringar som går i dagen, säger den ende svensken i bolagets styrelse, bergsingenjören Ove Göting i Filipstad.

När man tittar på kartan över ert sökta undersökningstillstånd verkar det nästan bara finnas fäbodar, sjöar och berg i området, inga gamla gruvor?

– Nej, det är rätt. Och det beror på att ingen bröt dessa metaller under Bergslagens storhetstid. Frågan är om man ens kunde hitta spår av dessa metaller på den tiden. Vi får se vad vi kan hitta med dagens metoder, säger Göting.

Är Asera samma biolag som borrat ett par kilometer under Vättern i jakt på en järnmalmsfyndighet?

– Ja och i dagarna har vi sökt tillstånd att undersöka Taberg söder om Jönköping. Där finns en järnmalmskropp som går upp i dagen i i ett naturskyddat område. Svårt men kanske inte helt omöjligt, säger Öve Göting som gärna skulle använda den kraftiga borrutrustningen man använt under Vättern för att lösa Drakes svåra borrproblem i Falu koppargruva.

Du och tre indier sitter i Asera Minings bolagsstyrelse. Vad är det som intresserar indier att finansiera dessa undersökningar?

– De är intresserade av att investera i råvaror i Sverige och i vår prospektering. I Indien är detta nästan helt omöjligt eftersom allt där runt gruvor är så politiserat och krångligt så här i södra delen av Sverige har de hittat bra prospekteringsmöjligheter, säger Ove Göting.