Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Sacrédeus i blåsväder

Annons

RFSL skriver i ett pressmeddelande att kristdemokraternas riksdagsledamot från Dalarna, Lennart Sacrédeus, i Agenda menar att könsneutrala äktenskap kommer att leda till att Sverige på sikt kommer att tillåta månggifte samt äktenskap med barn och djur.

Uttalandet är häpnadsväckande och visar att Sacrédeus börjar bli desperat med tanke på hur tydlig statsministern är om att könsneutrala äktenskap kommer att införas.

RFSL Dalarnas ordförande Stina Johansson och vice ordförande Daniel Juvas kräver att kd:s ordförande i Dalarna svarar på frågan om han står bakom Lennart Sacrédeus i denna fråga.

Sakarias Winberg, Leksand, är kd:s dalaordförande och han säger att han själv inte sett inslaget i Agenda.- Stämmer det att Sacrédeus uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som att han tror det i en framtid kan tillåtas gifte med barn och med djur vill jag naturligtvis ta avstånd från det.

- Jag vill även beklaga om människor tagit illa vid sig av det Sacrédeus sagt, säger Sakarias Winberg.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund hälsar via sin presskontakt, Martin Karlsson, att han inte har någon lust att kommentera det Lennart Sacrédeus sagt.

- Det han sagt får stå för honom, har Göran Hägglund meddelat.

Lennart Sacrédeus själv påstår att Stina Johansson och Daniel Juvas vid RFSL Dalarna inte håller sig till sanningen. Det de påstår är inte sant.

- Jag har aldrig talat om och vägrar att på ett ojuste sätt bli tillvitad att jag sagt "äktenskap mellan djur och människor i framtiden".

- Däremot uttryckte jag att i ett mycket långt perspektiv, bortanför vår egen livstid, att utvecklingen kan leda till att "i vissa grupper, ej i breda grupper, kan det bli så att tidelagsrelationer ej fördöms". Mycket noga markerade jag att det aldrig handlade om äktenskap.

Sedan meddelar Lennart Sacrédeus att han ärligt ångrar att han över huvud taget tagit upp detta oerhört långsiktiga perspektiv och ämne. Det var onödigt och dumt, anser han och tillägger.

- De som vill missförstå, attackera och överdriva vad som de facto sagts gavs ett gyllene tillfälle att göra just det och RFSL, som amen i kyrkan, utnyttjade det.

- I SVT:s Agenda har jag, i ett tre minuter långt resonemang, varnat för att en ändring av äktenskapsbegreppet kommer att leda till ytterligare värderingsförskjutningar, närmast i form av krav på att månggifte görs lagligt i Sverige. Bevisligen är ju frågan aktuell och på den politiska dagordningen. Redan vill två politiska ungdomsförbund, centerns ungdomsförbund och grön ungdom, driva frågan och ett riksdagsparti, miljöpartiet, är enligt sin egen partisekreterare på väg att ta ställning för detta, sammanfattar Lennart Sacrédeus.

Annons