Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Olsson (v) och vårdvalreformen

Vänsterns nya landstingsråd Lena Olsson går i en intervju till hård attack mot de privata vårdgivarna. Hon tycker det är synd att regeringen drog tillbaka sin proposition om inskränkningar i vårdvalet och anser att man borde ha struntat i lagrådets kritik.

Detta är uppseendeväckande uttalanden inte minst från hennes nya position som landstingsråd.

Det ger en vink om att hon kommer att nyttja sitt inflytande för att försämra relationerna till de vårdgivare som har etablerat sig i Dalarna och nu är på väg att få ett fast förtroende hos dem som berörs – patienterna.

Detta är illa och måste bemötas. Vårdvalet är i stort en framgång. Fler vårdcentraler har etablerats, även i mindre städer här i länet, antalet listade ökar hela tiden vilket inte hade varit fallet om de inte hade varit uppskattade. De har kunnat etableras genom att de uppfyllt de krav som landstinget ställt i vårdvalskontraktet. Hälsovalskansliet har numera en löpande dialog med vårdgivarna och har dessutom ett ansvar att följa upp verksamheten. Jag har bilden att detta idag fungerar på ett allt bättre sätt, rollerna är tydliga och uppfattas så från båda sidor.

Som stöd för sina åsikter åberopar Lena Olsson Riksrevisionens delvis kritiska rapport samt något hon kalla folkviljan. Låt mig då återigen, liksom i landstingsfullmäktigedebatten, påminna om att Myndigheten för vårdanalys, Karolinska institutet och Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi kommit till andra mer positiva slutsatser! Folkviljan har nyligen kommit till uttryck i de allmänna valen. Vänsterpartiet som drev förbud mot vinster i vården som dominerande fråga gjorde ett riktigt dåligt val! Det finns inget folkligt stöd för att minska medborgarnas inflytande över sin vård!

I DN (2/12) skriver Carola Lemne, Svenskt Näringsliv, en klok debattartikel där hon menar att politikerna nu borde se vad som behöver förbättras ytterligare i en väsentligen framgångsrik reform.

Särskilt den ekonomiska ersättningen är viktig att se över så att den inte styr mot ex. för många besök i vården för lindriga krämpor. I det sammanhanget bör påpekas att i Landstinget Dalarna är denna del av ersättningen en mycket liten post. Kapiteringen är också utformad för att ge kompensation för tunga vårdbehövande. Jag delar i allt väsentligt Lemnes åsikter och kommer att driva den linjen i landstinget under mandatperioden.

Till sist. Med en ersättning baserad på antalet listade som dominerande del är det givet att det behövs ett visst underlag för att bedriva en vårdcentral med rimligt god ekonomi. Däri inräknat en ersättning för den risk man tar som företagare. Att i den rena glesbygden etablera sig är naturligtvis mycket svårt även om undantag finns. Filialverksamhet är därtill en möjlighet som både offentliga och privata vårdgivare har.

Sammantaget är det givetvis en mångfald av vårdgivare som ger den bästa servicen. Låt inte de rikspolitiska slagorden förstöra det som med möda byggts upp Lena Olsson! Om Du skulle lyckas slå igen ett antal privata vårdcentraler så finns det bara förlorare!

Göran Engström (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel