Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena målar med känsla

Eq-painting och Vedic Art är två konstformer där motiven skapas utifrån "konstnärens" egna känslor.
– Genom att använda färg och penslar ges möjligheten att förbättra sitt eget liv, säger Lena Nyström från Sollerön som undervisar i både Eq-painting och Vedic Art.

Helgen den 14-16 september ställer hon ut några tavlor, som exempel på de båda konstformerna. Det blir i Gamla Noretskolans lokaler. Hon gör det tillsammans med några deltagare från mina kurser. Jag och de berättar hur vi upplever metoderna.

– Utställningen heter helande måleri och kan ses som en inspiration till dem som vill våga pröva och leka med färger, säger Lena Nyström.

Hon är närvarande under hela den aktuella helgen för att berätta om sina egna erfarenheter.

– Jag kan förmedla om hur bilden kan hjälpa till med en personlig utveckling.

Tidningen besöker Lena i hennes ateljé, i ett mindre rum i Gamla Noretskolan, inför utställningen.

Hon är utbildad fritidspedagog till grunden. 2001 deltog Lena i kursen Skapande Tanke på Mora Folkhögskola.

– Under en temamånad saknades bildlärare på kursen och i stället lånades en person in som undervisade i Vedic Art.

För Lena blev den kunskapen en verklig aha-upplevelse.

– Jag hade alltid velat teckna men fick aldrig till det när jag ska skulle försöka måla av en bild. Det här var något helt annorlunda. I Vedic Art utgick jag ifrån en känsla inne från mig själv och försökte att välja en lämplig färg.

Så småningom växte färgerna i motivet fram till något mer. Det kunde bli en bild. Allting var väldigt kravlöst. Men det kändes hela tiden rätt. En hjälp till att fånga in kontakten med sin egen kreativitet.

Lena utbildade sig till Vedic Art lärare och byggde på med en coach-titel i Eq-painting.

– Eq-painting kallas för känslornas måleri. Det är en enkel metod för att komma i kontakt med de känslor, som på något sätt kan påverka en individ negativt. Måleriet säger mera än ord och kan vara lättare att ta till sig.

Lena har även gått flera kurser i personlig utveckling, kommunikation och bildterapi. Hon undervisar grupper, tidigare bland annat både arbetslösa och sjukskrivna, samt även i enskild coachning.