Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Lönnqvist: Låt inte klapphysterin stå i vägen för gemenskapen – julen ska vara en speciell tid

När jag anlände till Betlehem andra advent var det regnigt och blåsigt. Kanske det var samma väder när Josef och Maria kom ridande på en åsna till Betlehem för över 2000 år sedan?

Då hade de problem att hitta ett ställe att bo på, nu hade mina vänner och jag problem att hitta ett ställe att parkera bilen på. Betlehems centrum har till stor del smala gator och gränder, som verkar mer anpassade för åsnor och kameler än för bilar, vilket ger parkeringsproblem.

Betlehem är julens stad och det finns en stolthet över att världens ögon riktas mot Betlehem vid jultid. På torget framför Födelsekyrkan ståtar en jättegran med tusentals ljus och ljusdekorationerna längs gatorna är påkostade.

Mina vänner i den äldre generationen är ändå lite oroade inför julen. De klagar på alltför höga förväntningar från den unga generationen på presenter och är tveksamma om julfriden och gemenskapen kan infinna sig då de flesta människor långa tider enbart tittar på sina mobiler, oavsett julmat och jultraditioner.

Jag kvitterar med att säga att vi i Sverige har en liknande situation. Köphysterin inför jul tycks inte avta utan upprepar sig med höga belopp på konsumtion varje år och mobilens plats som viktigaste ägodel varhelst människor möts, står sig även då julen ska firas.

Två stora skillnader på julfirandet hos oss och hos mina palestinska vänner i Betlehem kan jag dock se. Det första är att vi till största delen har familjemedlemmar inom landets gränser och de som är utomlands har rätt att komma hem och fira jul.

Många palestinska familjer i Betlehem har flera familjemedlemmar utomlands eller i geografiska områden där inga tillstånd att åka ut ges, som exempelvis i Gaza. På grund av att endast få tillstånd beviljas, blir det många gånger tomma platser vid bordet.

En annan skillnad är att man i Betlehem fortfarande har kvar en tydlig och allmänt omfattande kristen tradition kring julen. Ingen tvekar där på svaret om man får frågan: ”Varför firar vi jul?” De är dessutom stolta över att Jesus, Guds son, föddes just i deras stad och firades med änglar, herdar och vise män.

Jag berättar inte hur mycket Jesusbarnet har tappat i popularitet i Sverige och konkurrerats ut av Tomtefar eller av Kalle Anka på julafton. Kärleksbudskapet finns ändå kvar och det viktigaste är att vi firar jul med kärlek, omtanke och värme och innesluter alla i vår närhet.

”Du stjärna över Betlehem, o, låt ditt milda ljus få lysa in med hopp och frid i varje hem och hus.” sjunger vi i den populäraste julsången, vilket visar att vi inte helt har glömt julnattens mysterium med ett litet barn som föddes i ett stall. Det finns en särskild julstämning som säger att just nu ska vi visa extra mycket kärlek och ta hand om varandra.

Att årets julklapp blev ett redan använt plagg, är också något att glädja sig åt. Det ger hopp i en värld där vi behöver motverka lyxkonsumtion och överflöd för att på sikt överleva. God Jul!