Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Ek (C) har ansvaret

Annons

I en rättsstat måste varje lagbrott fördömas med emfas. Här är den globala miljöorganisationen Greenpeaces aktioner mot svenska kärnkraftsverk inget undantag. Det hindrar inte att vi både kan imponeras av aktivisternas raffinerade tillvägagångssätt och känna indignation över resultatet av denna högst oannonserade säkerhetsövning.

På tisdagsmorgonen greps ett 70-tal Greenpeace-företrädare sedan de utan minsta svårighet tagit sig in på Forsmark och Ringhals. Men det var bara en förövning eller avledningsmanöver. Drygt ett dygn senare visade det sig att ett antal aktivister inte bara hade lyckats dröja sig kvar utan även hade kunnat röra sig tämligen ostört på kärnkraftsverken. När några av dem gav sig till känna befann de sig oroväckande nära reaktorerna. Greenpeace har fått anläggningar som borde vara de mest välbevakade i hela landet att framstå som öppna fönster.

Ett tungt ansvar för det inträffade faller givetvis framförallt på Strålsäkerhetsmyndigheten, men även på ägarna Vattenfall och Eon. Ytterst ansvarig är dock miljöminister Lena Ek (C). För den skull finns ingen anledning att fästa minst vikt vid sedvanliga rop på hennes avgång. Däremot har vi rätt att förvänta oss att hon drar de rätta konsekvenserna av de brister som trots allt har avslöjats. En sådan kan vara att omgående omsätta den rapport om hur våra kärnkraftsverk bättre ska kunna skyddas mot terrorangrepp och andra intrång, som överlämnades till regeringen i januari i år, i politisk handling. Där föreslås bland annat att anläggningarna ska bevakas dygnet runt av en speciellt utrustad skyddsstyrka.

Greenpeace grundades för över 40 år sedan som en proteströrelse mot USA:s kärnvapenprov i Alaska. Sedan dess har organisationen vuxit till ett världsomspännande företag med miljardomsättning och många anställda. Eftersom man lever på privata bidrag är det viktigt att synas och höras så mycket som möjligt. Ju spektakulärare aktioner desto mer klirr i kassan.

Från början har Greenpeace varit en svuren fiende till alla former av kärnkraft. I den egenskapen har man valt att bortse från alla faktorer som talar till kärnkraftens fördel. Däremot har man inte dragit sig för att vinkla och förvränga fakta till förmån för den egna ståndpunkten.

Dessa uppgifter ursäktar inte de aktuella säkerhetsfadäserna, men är bra att ha med sig vid helhetsbedömningen av Greenpeaces agerande.