Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksugna barn testade rörelsekonst

Djurås bibliotek bjöd på lekfullhet för de minsta som fick sätta ihop en rörelsesaga med Åke Bergström.
– Rörelsekonst utvecklar människan, säger han.

– Vi brukar ha "Lördag med barnen" tre gånger under hösten och tre gånger under våren. Det har varit väldigt uppskattat, säger bibliotekarien Inger Edin Betzholtz.

Under lördagen var det säsongspremiär när Åke Bergström tillsammans med ett tiotal deltagande barn satte ihop en rörelsesaga.

Bergström har lång erfarenhet av eurytmi - rörelsekonst. Han började 1999 efter många år som lärare inom eltekniska ämnen och sedan biodynamisk odling.

– Konsten i tillvaron saknades. Rörelse utvecklar hjärnan och språket och konsten utvecklar människan. Det är bevisat att eurytmi gör människor mer toleranta och finmotoriken som man utvecklar bygger upp hjärnan, säger Åke Bergström.i

Barnen fick höra sagan Bullerskaft, som handlar om en fattig mjölnare, och samtidigt leva sig in i den genom att följa Åkes rörelser. Det hoppas, snurras, galopperas, klappas och barnen gissar ivrigt när Åke frågar om de vet vad som händer näst i sagan.

– Det var jätteroligt, säger femåriga Selma Ihlis Sima som tillsammans med kusinen Clara Ilis hoppat och skuttat sig igenom sagan.

– Det är barnens inre bilder som vi jobbar med, inte fläskiga tv-spel. Man ser hur de verkligen lever sig in i sagan.

Under kommande Lördag med barnen på biblioteket blir det papperspyssel med bokbindaren Linda Gimle och vid ett tillfälle kommer även någon form av sångaktivitet att arrangeras.