Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Leksandsvärvning" gick i stöpet

Vid presskonferensen efter tisdagens kommunstyrelsesammanträde presenterades Mikael Fändrik från Leksand, som Mora kommuns nye ekonomichef. På onsdagen meddelade Fändrik plötsligt att han hoppar av.

Beskedet kom skriftligen till Mora kommuns personalchef Kristina Magnusson 17.57 på onsdagskvällen, och blev minst sagt en överraskning för de tjänstemän och politiker i Mora som trott att allt var klappat och klart med Fändrik, trots att det inte hunnit upprättats något anställningsavtal.

– Han berättade inte varför han hoppar av. Vi fick bara ett kort skriftligt meddelande, förklarar Kristina Magnusson.

Senare på onsdagen gick Leksands kommun ut med ett pressmeddelande och klargjorde att Mikael Fändrik ska fortsätta som ekonomichef i Leksands kommun, ett jobb han haft i cirka en månad.

I pressmeddelandet beskrev Leksands kommuns kommunikationschef Maria Bond tidningsuppgifterna om Fändrik och hans erbjudande om jobb i Mora som "rykten".

"Ryktet" skapades av kommunstyrelsen i Mora, som på tisdagsförmiddagen uppdrog åt nytillträdde kommundirektören Peter Karlsson att fullfölja anställningen.

Enligt Peter Karlsson hade Fändrik gett ett muntligt "ja" till ekonomichefsjobbet i Mora. De ska också ha löneförhandlat.

– Vi trodde vi var överens med Mikael Fändrik, säger Kristina Magnusson.

Mikael Fändrik ger en annan version i pressmeddelandet från Leksands kommun. Han bekräftar att han fått en "förfrågan" från Mora, men att han trivs bra i Leksand och inte kommer att byta anställning. Han nämner inget om löneförhandling eller muntligt avtal.

– Jag beklagar verkligen om jag uppfattats som otydlig, förklarar Mikael Fändrik.

Kommunen har ett avtal med konsultföretaget Proffice när det gäller rekrytering av chefstjänster.

Kristina Magnusson tror inte att Proffice har missat något vid rekryteringen av Mikael Fändrik.

– Sådana här avhopp kan hända. Nu får vi inleda en ny rekryteringsprocess. Tyvärr har vi tappat fart, säger Kristina Magnusson.