Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksandsrundorna får permanenta skyltar

Samtidigt som cykelveckan i Leksand drar i gång på måndagen,
sätts också röda skyltar upp utefter arrangemangets fyra cykelrundor - syd, nord, väst och öst.
– Vi är jätteglada över kommunens initiativ, säger Bodil Wilén, initiativtagaren bakom cykelveckan och Leksandsrundan.

När cykelveckan Leksandsrundan - som drar i gång på måndagskvällen och pågår till och med lördag - är över, kommer de röda skyltarna finnas kvar. Skyltningen är permanent och följer de fyra rundor som ingår i cykelveckans kvällscyklingar, vilka går ut i fyra olika vädersträck och genom 50 olika byar.

Det är kommunens trafikavdelning som stöttar med både resurser och utformning av skyltarna, som följer Trafikverkets standard.

– Det har efterfrågats permanent skyltning av de här rundorna, som förutom motion ger vackra turer genom många av Leksands fina bymiljöer, säger fritidschefen Lasse Liljegren, som lovprisar eldsjälarna bakom cykelveckan och Leksandsrundan - Bodil Wilén och Erica Sterner:

– De har gjort stora ideella insatser för att etablera Leksandsrundan och nu samverkar vi med skyltningen som ska göra turerna mer lättillgängliga, för både Leksingar och besökande, säger han.

Bodil Wilén och Erica Sterner tror att skyltarna kommer få fler att våga cykla lite längre sträckor.

– För personer som inte är så vana vid att cykla blir det lättare att våga sig ut om man vet att man hittar, säger de.

Cykling har fått ett rejält uppsving de senaste åren och efterfrågan på lämpliga turer ökar. Nu kan turistbyrån, turistanläggningar och kommunen tipsa om fyra bra och välskyltade turer i Leksand.

Från Lasse Liljegren kommer samtidigt en vädjan:

– Det finns avsnitt i rundorna där man måste vara extra försiktig, till exempel när man korsar vägar med mycket trafik. Under arrangemanget Leksandsrundan används flaggvakter på dessa ställen, men om man senare cyklar själv så kräver dessa ställen lite extra uppmärksamhet, säger han.

Enligt honom är dessutom ett nästa steg att kartorna kompletteras med information om besöksmål, fikaställen med mera. Då kan cyklisterna enkelt ta en paus i cyklandet och fika på ett Tällbergshotell eller kafé, titta in i någon gårdsbutik eller hos någon hantverkare utmed turerna.

– Det finns många intressanta besöksmål i våra byar och genom att lyfta fram dem ger det ytterligare en dimension för den som är ny i Leksand. Om det blir Leksandsrundan själva eller någon annan aktör i samverkan med Leksandsrundan som utforskar den biten är inte bestämt i nuläget, säger Lasse Liljegren.