Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksandslöken snart i affärerna?

Liten, naggande god och redo att ta steget ut i stora vida världen.
Så kan man beskriva Leksandslöken - en gammal kulturväxt som tack vare Monica Rönnkvists odlingsintresse och stora hjärta gått från utrotningshotad till en grönsak som snart kan finnas i affärerna.
Om man bara kan hitta fler odlare!

Annons

I källaren i familjen Rönnkvists hus i Ullvi ligger 4 400 Leksandslökar - rensade och räknade - två gånger för säkerhetsskull.

För årets skörd blev rekordstor både vad det gäller antalet lökar och deras faktiska storlek.

– I vanliga fall brukar de flesta bli som en köttbulle ungefär, berättar Monica Rönnkvist.

– Men i år har de blivit som små gula lökar vilket är jättestort. Jag kan inte annat än tro att det är det myckna regnandet som fått dem att växa så, fortsätter hon.

Monica Rönnkvist är på papperet kontaktperson för Leksandslöken som är en av de växter som studiecirkeln Leksands kulturväxter tillsammans med POM - Programmet för odlad mångfald - slår vakt om.

Själv har hon odlat den sedan flytten till Leksand och Ullvi 1974 då grannarna Doris och Gunnar Nylands gav henne sättlökar.

– Först var det till husbehov och då åt vi gärna av skörden. Leksandslöken är liten, men otroligt smakrik och perfekt att använda som krydda och väldigt god att steka, berättar hon.

Men allt eftersom löken blivit mer och mer sällsynt i trädgårdslanden så har det i stället handlat om att rädda den - och då har det inte varit tal om att låta smaklökarna få sitt.

– Fast kanske jag kommer att smaka på en av de stora i år, säger hon och låter lite längtansfull på rösten.

Och det går säkert bra, för inte nog med att Monica Rönnkvist fått en rekordstor skörd - sedan något år tillbaka så har hon även sett till att det finns ett 80-tal stödodlare av löken runt om i Leksands kommun.

– Det är hobbyodlares som har fått sättlök av mig mot löfte att se till att den lever vidare. De får äta av skörden, men måste lämna tillräckligt många sättlökar kvar så de kan plantera till nästa år igen, fortsätter Monica Rönnkvist berätta.

Och nu har man kommit så långt att det är dags att ta nästa steg - att få upp volymerna, börja sälja och även koppla in restaurangskolor och intresserade krögare.

– Men då måste vi först hitta odlare som är vana att hantera större volymer - det vill säga cirka 500 sättlökar.

På besök hos Monica Rönnkvist den här dagen är POM-representanten Lena Nygårds, Kristina Homman från Länsstyrelsen Dalarna, Agneta Magnusson som leder studiecirkeln Leksands kulturväxter och odlarna Stefan Johansson och Mia Rönnow som driver Hultåsa Gård i Sundborn.

De sistnämnda är de första att bli "odlingsfaddrar till Leksandslöken".

– Det ska bli mycket spännande. Säkert en del jobb, men som sagt väldigt intressant, säger Mia Rönnow.

Tanken är att de ska odla löken, sälja det som går och samtidigt hålla uppe volymerna genom att vara självförsörjande på sättlök.

– För att nå dit vi vill med det här projektet behöver vi fem-sex större odlare till, säger Lena Nygårds som via POM har Leksandslökens bevarande och utveckling som projekt.

Odlarna bör finnas i Dalarna och kravodling är ett absolut måste.

– Vi börjar lite lagom och sen kan vi släppa Leksandslöken ut över Sverige, säger Monica Rönnkvist som erkänner att det inte kommer att bli helt lätt att skiljas från de 4 400 lökarna i källaren.

– Man blir lite som en mamma som absolut vill veta vart "lökbarnen" tar vägen och vem som ska ta hand om dem så att allt ska bli så bra som möjligt.