Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksandsdörren årets företagare i Dalarna

Leksandsdörren kommer att representera Dalarna när Årets företagare i Sverige ska koras i Stockholm om en knapp månad.
– Jätteroligt! säger vd Per Jäderberg som i dag fick ta emot blommor och tårta av representanter för Företagarna Dalarna.

Under de knappt åtta år som familjen Jäderberg har ägt och drivit det anrika företaget Leksandsdörren, har det hänt en hel del.

Personalstyrkan har ökats med 14 personer och fabrikslokalerna vid Sundet i Leksand har i omgångar byggts ut och maskinparken kompletterats.

– Er goda ekonomi och vilja att investera i företaget är en av anledningarna till att ni får utmärkelsen Årets Företagare i Dalarna, berättade Företagarna Dalarnas biträdande regionchef Lisbeth Hedin-Sahlin vid en presskonferens i dag.

Hon prisade också företagets miljösatsning där man minskat utsläppen av lösningsmedel från 10 ton till 200 kilo.

I juryns motivering till utmärkelsen - som också betyder deltagande i Sverigefinalen i Stockholm nästa månad - så lyfte man även fram att Leksandsdörren under lågkonjunktur lyckats öka produktionen och ta marknadsandelar.

Något som vd Per Jäderberg kommenterar så här:

– Vi är relativt små och därmed flexibla och kan möta kundernas önskemål.

Och kunderna - de finns i Sverige och utomlands, men inte i Europa.

– Våra kunder är byggfirmor, husfabriker och montageföretag i hela Sverige och så exporterar vi cirka 25 procent av produktionen till Japan, berättar Jäderberg och fortsätter:

– Däremot säljer vi mycket begränsat inom EU som har en helt annan dörrstandard.

Utmärkelsen Årets företagare i Leksand och nu även Årets företagare i Dalarna kom som en överraskning.

– Kul! Jätteroligt! Jag har ju sett i tidningen att utmärkelsen funnits men inte tänkt mer på det och så går vi och får den!

Chanserna att liksom förra årets Dalaföretagare - Sveden Trä i Vansbro - bli Årets företagare i hela Sverige har han inte hunnit fundera över än.

– Nej, det är knappt så det är har sjunkit in!