Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksandsbor bjuder på skratt

400 möjligheter till skratt och en unik insyn i Leksandsbornas kynne.
Efter fyra år var det i går officiellt boksläpp av Leksandshistorier - insamlade och utgivna av Lars Ingels och Johan Pellas med illustrationer av Hans Jax.

– Det tog lite länge tid än vi hade beräknat, men nu är boken äntligen klar. Tack alla som har bidragit!

Tacket kommer från Lars Ingels och Johan Pellas som för fyra år sedan uppmanade Leksandsbor och andra att skicka in roliga historier med Leksand i fokus.

Och intresset har varit stort - historier har ramlat in under hela tiden.

– Den senaste som kom med fick vi in för en och en halv månad sedan, berättar Lars Ingels.

Boken är inbunden med hårda pärmar och historierna har enligt Ingels fyra dimensioner:

– Tidsmässigt rör vi oss både i 1800- 1900- och 2000-talen, geografiskt finns hela kommunen med, ämnena är varierande och historierna handlar både om kända och okända personer i Leksand.

– Vi vill visa att Leksand inte är antingen hockey eller kultur utan både och. Där spinner vi vidare på Rune Lindströms bok Dalahistorier (utkom 1975, red anm), fyller Johan Pellas i.

Båda vill att boken ska locka fram många skratt hos läsaren men också ses som en kulturgärning där historier och historia går hand i hand. Det har också varit viktigt att både kända och mindre kända Leksandsbor fått berätta sina historier.

Blir det fler humorböcker?

– Det vet man aldrig. Det produceras ju nya historier hela tiden, säger Lars Ingels som gärna fortsätter att ta emot historier.

1 000 böcker har tryckts upp och de kan köpas på Leksands bokhandel och på postorder via Dalaliv.