Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksands växer och satsar

Leksandsbröd räds inte framtiden - tvärt om.
De kommande 30 åren räknar företaget med att mer än fördubbla sin produktion.
Därför hoppas man på en "positiv handläggning" av den nya plan som håller på att tas fram för området.

Leksands Knäckebröd AB är i dag en av kommunens största arbetsgivare med 105 anställda.

De senaste 20 åren har företaget hela tiden tagit andelar i hårdbrödbranschen och i dag har man en omsättning på 230 miljoner kronor. Nästa år beräknas produktionen att uppgå till 8 100 ton - men det stannar inte där.

Framtidstron är så stor att målet för de kommande 30 åren är att mer än fördubbla produktionen.

Men då måste verksamheten utökas och för det krävs både mark och en ny plan för området.

– Arbetet med planen är nästan klart och den kommer nu i höst att presenteras för kommunstyrelsen och sedan för fullmäktige, säger Rune Joon, styrelseordförande i Leksands Knäckebröd AB.

– Vi har köpt in 12 hektar mark för framtida bruk och hoppas nu att vi har kommunen med oss - för annars går det inte.

Kommunikationerna till och från fabriken är en viktig planfråga - det var den redan 1986 då den förra planen gjordes. Då delade företaget och kommunen på kostnaderna för den mindre väg som går strax norr om fabriken i dag och som förbinder gamla riksvägen med den nya.

– Vi använder vägen för transporter av både råg och bröd, många av de 240 000 besökare som årligen kommer till vår fabriksförsäljning använder den också. Den är också genomfartsväg för både bybor och tung trafik på väg till eller från Dala-Järnavägen via Heden, berättar Rune Joon.

I den nya planen flyttas vägen längre norr ut och tanken är också att den nya vägen ska bli bredare och starkare.

– Det är väldigt viktigt att vägen även i fortsättningen fyller funktionen som genomfartsväg för den tunga trafiken så den inte börjar köra förbi Gärde skola.

En annan viktig detalj för företaget är att kommunen ser området kring fabriken med samma ögon som man ser industriområdena som finns i till exempel Limhagen och Insjön.

Förutom planarbetet så håller man som bäst på att bearbeta den utländska marknaden.

– Vi har nyligen anställt en exportchef som vi hoppas mycket på. Tidigare har vi inte haft bröd så det räckt till utlandssatsningar, men nu är vi uppe i de volymerna, avslutar Rune Joon.