Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksands OS-hopp

Skidsporten växer och vid OS i Sotji 2014 går hälften av alla medaljer till skidåkare.
Nya grenar då är slopestyle på snowboard och skidor.
Niklas Mattson, 20 år, tävlar för Leksand och är ett av medaljhoppen på sin snowboard.

Han kommer från Sundsvall men avslutade sin fyraåriga utbildning på skidgymnasiet i Malung i somras.

– Malung har betytt otroligt mycket för mig. Att få hela vardagar med likasinnade och åka i en av Europas bästa hopp– och slopestylebanor har hjälpt mig till att bli den åkare jag är i dag. Så hade det inte blivit om jag stannat hemma i Sundsvall.

Han är med och nosar i världstoppen, tog silver på VM i fjol, men har inför den här säsongen tvingats att operera sitt knä för en skada i menisken.

– Men i slutet av november, när vi åker till USA, är jag på brädan igen.

Han körde sitt först SM som 14-åring och har sett hur snabbt sporten utvecklats.

– Nu har trippelvolterna också kommit till Slopetstyletävlingarna. Tidigare fanns de i Big Air. Jag får börja nosa på trippelhoppen den här säsongen.

Han är inte odelat positiv till hur sporten utvecklats.

– Det är lite tråkigt att den blivit så akrobatisk. Det handlar mycket om vem som snurrar mest. Det blir mycket cirkus och stilmomentet i sporten försvinner. Jag gillar de tävlingar som också kör med ett stilmoment och ett tekniskt moment. Många har stil men inte det tekniska och då står de sig inte i tävlingarna.

Inför OS-säsongen kommer han att vara mycket i Dalarna.

– Det är där jag ska träna, för där finns bäst möjligheter.