Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksands kommun slår nytt befolkningsrekord

Leksands kommun har aldrig haft fler invånare. Nu ligger siffran på totalt 15 546 personer – vilket slår det tidigare rekordet från 1997.

Antalet invånare i Leksand är det högsta någonsin. Det visar Statistiska centralbyråns befolkningssiffror för februari.

Kommunen har fortfarande ett negativt födelsenetto, men tack vare inflyttningen har befolkningen ökat med 39 personer sedan årsskiftet och landar nu på 15 546 personer. I och med det slår kommunen det tidigare rekordet från 1997.

För att kunna upprätthålla handels- och servicenivån samt klara arbetskraftsförsörjningen behöver kommunen nå upp till 18 000 invåndare 2025.

Läs även (Plus): Många flyttar till Leksand - "Vi siktar på 18 000 år 2025"

– Dit har vi en bit kvar men utvecklingen är positiv och allt som görs för att det ska vara attraktivt att bo i kommunen ger resultat, säger Ulrika Liljeberg som är kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det faktum att byggandet av bostäder skjutit fart ger hopp om att befolkningen kommer växa ytterligare.

– Under året färdigställs 25 lägenheter och just nu är bygglov beviljade för ytterligare 112 lägenheter, berättar Ulrika Liljeberg.

– Det byggs också många villor och antal bygglovsärenden ökar hela tiden. Kommunens bostadsförsörjningsplan säger att det behövs minst 500 lägenheter och lika många villor för att rymma 18 000 invånare. Flera detaljplaner som håller på att färdigställas medger förutsättningar för ytterligare 150 lägenheter.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android