Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksands IF:s vd bekräftar obetalda fakturor

Obetalda fakturor och en mångmiljonförlust.
Frågorna kring Leksands IF:s ekonomi är många – igen.
– Vi kommer att göra en något större förlust än vi tidigare sagt, säger vd Kjell Kruse.

Det drar ihop sig till bokslut för Leksands IF.

– Vi sitter med revisorerna just nu. Intäktssidan hade väl kunnat vara lite bättre, men i stort känns ganska bra, säger Kjell Kruse.

Tidigare har Kjell Kruse sagt att klubben räknar med en förlust för verksamhetsåret.

– Vi kommer att göra ett minus på runt tre miljoner. Det har blivit lite för stor omsättning i truppen, sa Kjell Kruse till Sporten i mars.

Nu meddelar klubben att förlusten kommer att bli ännu större.

– Vi kommer att göra en något större förlust än vi tidigare sagt. Men, det är ingenting vi inte klarar av, säger Kjell Kruse.

Hur mycket större blir förlusten?

– Det är en ganska stor verksamhet och vi har inte helhetsbilden ännu. Det är flera delar som ska gås igenom. Men, det blir inte jättemycket mer.

Hur är likviditeten?

– Alla ishockeyklubbar har en något ansträngd ekonomi den här tiden på året. Likviditeten går upp och ner hos alla ishockeyklubbar under året så där är vi inte ensamma.

Tidigare har klubben sagt att 80 procent av marknadsbudgeten ska vara i hamn innan midsommar.

Hur kan det vara likviditetsproblem om marknadsbudget ska vara klar till 80 procent om bara några veckor?

– 80 procent är ett tufft mål, vi kanske landar på runt 65 procent vilket är bra sett till att vi tidigare legat på kanske 45 vid samma tid. Man ska komma ihåg att marknadsbudget bara är en liten del av hela intäktssidan i Leksands IF. De stora pengarna kommer centralt och betalas ut under året.

Leksands IF kommer inte bara att göra en mångmiljonförlust som blir större en beräknat – nu bekräftar klubben att de inte kan betala fakturor.

– Det finns några fakturor som är obetalda, men så kan det vara den här tiden på året. Det är inget konstigt. Så är det i många klubbar just nu.

När skulle fakturorna vara betalda?

– Några har förfallodatum sista april. Men, vi har en bra dialog med flera leverantörer och det är inget problem.

Så sent som för två år sedan genomgick Leksands IF en rekonstruktion.

Hur svårt ska det vara att få ordning på ekonomin?

– Vi jobbar med det här och det är ett stort jobb att göra. Men, vi har hyfsad koll på läget. Nu lyckades vi inte sportsligt och det kostar.

Har ni kunnat betala ut alla löner till anställda?

– Ja, det har vi gjort. Vi har betalat alla löner, skatter och arbetsgivaravgifter och det känns ju gött att vi har gjort rätt för oss där.

Jag har uppgifter på att det finns anställda som inte fått ut hela sin lön?

– Nej, det stämmer inte. Vi har betalat allas löner och det känns bra. Det känns gött att vi har löst lönebiten. Det fattas pengar just nu, men det är inget större.

Under onsdagen och torsdagen var Sporten i kontakt med flera anställda i Leksands IF som vill vara anonyma, men som bekräftar att de inte fått ut sina löner.

På fredagsförmiddagen pratar Sporten med Kjell Kruse igen.

– Vi har betalt alla våra löner till våra anställda i tid. Det har varit prio för oss.

Ljuger de anställda?

– Det vet inte jag ... Allt jag kan säga är att vi betalat lönerna. Jag kan gå in i Xbase (lönerapporteringssystem). Allt är grönt där.