Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksands IF:s ordförande Åke Norström om konkursryktena: "Vi ska fixa det här"

På måndagen började envisa konkursrykten om Leksands IF ishockey AB att cirkulera på olika sociala medier.
Ordföranden Åke Norström medger att ekonomin är ansträngd, men avfärdar ryktena.
– Det är inte så att vi planerar för konkurs. Vi ska fixa det här, säger han bestämt.

För knappt tre år sedan genomgick Leksands IF en rekonstruktion. På våren 2013 tog sig laget upp i SHL. Sejouren i högsta serien blev dock bara tvåårig och till säsongen 2015/2016 var Leksands IF tillbaka i Hockeyallsvenskan.

Läs mer: Kruse: "vi har inget i SHL att göra"

Degraderingen blev kostsam för föreningen och den redan ansträngda ekonomiska situationen har förvärrats av en svag start, vilket till viss del inneburit ett publiktapp.

Leksands IF har budgeterat med 4800 personer i snitt på hemmamatcherna. De sju hemmamatcherna hittills har setts av i snitt 3978 personer. Det är visserligen högst i serien, men på tok för lågt ändå.

Läs mer: Premium - Tegera Arena har kostat 55 000 kronor - per dygn

– Jag räknade snabbt på det där och kom fram till att vi har tappat omkring 1,5 miljoner kronor i publikintäkter redan, säger Åke Norström.

Hur illa är det ekonomiska läget?

– Illa och illa. Klart att vi har det tufft. Men vi ska fixa det här, det är bara så. Och vi är inte ensamma om att ha det så här.

Ryktena om en Leksandskonkurs dök upp på ett forum, där Leksandssupportrar diskuterar, sent på måndagseftermiddagen. Så här skrev uppgiftslämnaren, som av andra skribenter på samma forum bedöms som trovärdig:

"Om inget oerhört oväntat inträffar, går Leksands IF Ishockey AB i konkurs den 15:e november 2015 eller strax därefter."

Åke Norström:

– Ibland kan det bli en höna av en fjäder. Någon har hört A och en annan säger B och så lägger man ihop saker och ting. Det här är väl också ett bevis på att det finns ett otroligt engagemang.

Så någon konkurs i november blir det inte?

– Det är inget ord jag vill ta i min mun. År 2019 har Leksands IF funnits i 100 år, det vore väl själva den om vi inte ska ta oss dit.

Kan du dementera att det blir konkurs?

– Vi planerar inte för det. Jag har varit med om värre situationer som inte har slutat med konkurs. Jag har mycket svårt för att låta det här gå i graven. Med enade krafter, så ska vi fixa det. Större under har skett.

Åke Norström berättar vidare att Leksand sliter hårt på alla sätt, framför allt för att få fram likvida medel.

– Så är det. Vi gick in i den här säsongen med ett minus och jag tror att vi behöver två år för att reparera det. Det är en brottning varje månad och det gäller att ha en buffert för att få verksamheten att flyta. Det handlar om att kunna betala räkningar varje dag.

Hur ser planen ut för att lösa den uppkomna situationen?

– Målsättningen är att vi ska kunna presentera en ordentlig satsning i nästa vecka. Samtidigt för vi diskussioner med intressenter. De som finns och har ledande positioner i Leksands IF har en väldigt positiv inställning och kommer hela tiden med idéer och öppningar.

När släpps biljetterna till Globenderbyt mot Mora?

– Det är tänkt att det ska ske i november.

För det blir väl ett Globenderby?

– Det klart att det blir det.

LÄS MER:

Mardrömmen fortsätter.

Krönika: Bäckström – "Så måste LIF räddas"