Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksands IF kan slippa återbetala lönegarantin

En dom i kammarrätten i Göteborg kan leda till att LIF slipper betala tillbaka 75 procent av den utbetalda statliga lönegarantin.

Annons

DT har i omgångar rapporterat om konsekvensen av rekonstruktionen av Leksands IF att laget spelat en månad med löner betalda av statens lönegaranti.

Dagens regler säger att lönegarantin ska betalas tillbaka om rekonstruktionen lyckas.

En dom i kammarrätten i Göteborg kan leda till att Leksands IF slipper betala tillbaka 75 procent av den utbetalade lönegarantin.

Det efter att kammarrättens i en dom i en tvist mellan företaget Inisson Göteborg AB som företräds av Ackordscentralen och länsstyrelsen i Västa Götalands län.

Länsstyrelsen ville ha tillbalka hela den utbetalade lönegarantin för den månad som företaget fick ut lönegaranti efter att Göteborgs tingsrätt godkänt rekonstruktionen av företaget 2009.

Kammarrätten säger i sin dom att också lönegarantin omfattas av ackordet.

Mats Emthén som är rekonstruktör av Leksands IF Ishockey AB och LIF Fastighets AB säger att han kontrollerat med Skatteverket vad som gäller:

– Skatteverket har överklagat kammarrättens dom. Om den står sig så gäller domen LIF och alla andra företag som får statlig lönegaranti efter beslutet om rekonstruktion.

– Men vi vet inte utgången före den 14 februari då LIF:s företagsrekonstruktion kommer upp i Mora tingsrätt. Vi kommer därför i tingsrätten inte i att åberopa kammarrättsomen.

Därmed kommer LIFs rekonstruktör inledningsvis att föreslå att lönegaranti-återbetalningen ska gå till så att lönegarantin som han bedömer till fyra miljoner brutto varav 1,2 miljoner omfattas av ackordet och alltså ska återbetalas med 0,3 miljoner. I dagsläget är LIFs plan alltså att återbetala 3,1 miljoner av det statliga lönegarantin.

Vinner däremot kammarrättens dom laga kraft i nästa instans så handlar det om att staten får stå för 2,1 miljoner av LIFs löner från 12 december 2012 till den 11 januari 2013.

Mats Emthén säger att rekonstruktionen fortsätter planenligt och inget nytt har tillstött. Planen är att fordringsägarna den 14 februari kommer att rösta för att gå med på ett 75-procentigt ackord och därmed skriva av 50 miljoner av LIFs skuld. Rekonstruktionen berör runt 180 fordringsägare i de två LIF-företagen.