Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Wiklunds lada" ett minne blott

/

Insjöns sågverks gamla lagerförrådslada, "Wiklunds lada" vid Timmervägen revs på måndagen. Därmed är bygden ett anrikt riktmärke fattigare.
– En epok försvinner, säger Sam Winqvist, sågverksanställd i ett halvsekel.
Rivningen av ladan ger ändå ett par positiva effekter.

Annons

För det första höjs trafiksäkerheten i och med att sikten förbättras avsevärt vid utfarten mot Timmervägen. En annan positiv effekt är att närboendes utsikt ut över älven blir bättre än tidigare.

För Sam Winqvist och andra handlar den stora lagerladan om en hel del nostalgi.

– Man känner i alla fall när den försvinner.

Han kommer ihåg när han som ung grabb åkte med häst och släde eller vagn med Hans Norén till och från den stora lagerbyggnaden. Mycket kördes dit till och från snickeriet som i folkmun kallades "Kongo". Vissa grejer skulle till järnvägsstationen eller till trähusfabriken. Även råmaterial från sågen kördes med häst och vagn till snickeriet.

– Jag tyckte nog det vara roligt att åka med.

Sedan visade det sig att Sam Winqvist blev sågverket trogen i hela sitt liv. Det började med att Åhlén och Holm sålde fastigheten i Åhlbyn när de flyttade verksamheten till Stockholm. Köpare var Insjöns sågverk som byggde om till en snickerifabrik. Insjöns sågverk byggde sedan också ladan som skulle användas till lagerförråd.

– Det var nog i slutet av 1930-talet, tror Sam. Jag gick i skolan och var född vid snickerifabriken som startade 1936. Vi hyrde bostad på snickerigården. 1949 började jag sedan jobba vid snickerifabriken. Det var tider det. Alla fick jobb på fabriken.

Sam Winqvist berättar vidare att ladan senare användes till andra saker. Till exempel hyrde militären ladan ett tag och hade bland annat bandvagnar där. Sedan har ladan vidare fungerat som uppställningsplats för bland annat husvagnar och gamla bilar. På senare år har dock ladan förfallit alltmer.

– Det är klart att den var i dåligt skick. Taket lutade. Konstigt att den stod upp efter förra vintern när det var så mycket snö. Nu är den borta. Det är tidens gång, säger Sam Winqvist som menar att ladan borde rivits betydligt tidigare. Den var i väldigt dåligt skick.

Mer läsning

Annons