Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlandskvinnor gillade Leksand

/
  • Dräktvisning. Hemslöjdens föreståndare i Leksand, Lena Hagman och ordförande i Leksands hemslöjd, Agneta Magnusson, visade två varianter av Leksandsdräkten.  Foto: Annki Hällberg
  • Nöjda besökare. Agneta Nilsson, grundare av föreningen SWEA och Åsa-Lena Lööf, föreningens internationella president, här eskorterade av Jan Magnusson, njöt i fulla drag vid sitt Leksandsbesök.  Foto: Annki Hällberg

Annons

SWEA är föreningen som i snart 30 år verkat för att bevara svenska traditioner och skapa nätverk för svenska kvinnor som bor utomlands och även för dem som efter år av utlandsvistelse ska flytta hem igen.

En gång om året träffas Sweorna för en resa i sommarsverige och den här gången gick resan till Dalarna.

Den sista dagen gick resan till Leksand där man bland annat besökte Japanska Parken för att på plats se den asiatiska dala häst som står vid ingången och som sär skänkt av föreningen. Även Munthens Hildasholm besöktes och vid Hembygdsgårdarna fick man både lunch och en genomgång av Leksandsdräktens alla skepnader vilket väckte både förundran och beundran.

Paula Testad från Insjön bjöd på vackra toner på spelpipa och tre unga flickor sjöng med näst intill förtrollande röster.

- En fantastisk dag och en fantastisk resa till Dalarna! sa Åsa-Lena Lööf, föreningens internationella president och fick medhåll av grundaren Agneta Nilsson.

- Många viktiga kontakter har knutots och vi hoppas kunna utveckla samarbetet med Sverige även på företagarsidan.

Fakta: SWEA

  • SWEA står för Swedish Women's Educational Association.
  • En ideell förening för svenska och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.
  • Grundades av Agneta Nilsson i Los Angeles 1979.
  • Har i dag cirka 8 000 medlemmar i snart 80 lokalföreningar i över 35 länder på sex kontinenter.
  • Syftet är att värna om det svenska språket, stödja och sprida kännedom om svensk kultur och svenska traditioner samt att förmedla personliga och professionella kontakter.

Mer läsning

Annons