Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlandsbesök på Insjöns skola

/
  • Besök från Lettland och Sydafrika. Från vänster: Kersti Liss, Kerstin Nordin (Repr. Livslust), Daniel Brown från Kapstaden, Robert Gustafsson, Eddjis Petersons från Lettland, Patrik Forslind, Camilla Mattsson, Jessica Isebrink, Eva Westmark och Maria Granath-Nilsén.

Annons

Learn to Live-skolan ligger i Kapstaden där eleverna har en brokig och tragisk bakgrund. I stället för att dras in i kriminalitet, drogmissbruk och prostitution är de välkomna till skolan för att om möjligt få ett drägligt och socialt liv.

Under veckan har Insjöns skola fått fint besök av representanter från bland annat Lettland och Kapstaden där de ska få en inblick hur svenska elever har det i skolan. Och då sker samarbetet med högstadiet i Insjön.

Starten har inte börjat blygsamt, och krafter finns för att etablera arbetet till något stort finns bland både elever och lärare.

- Förra året när det här sattes igång var vi två skolor - Insjön och Kapstaden. Nu har vi fyra stycken - Insjön, Kapstaden, Lettland och en skola i Lima, Peru, säger biträdande rektor Eva Westmark.

Insjöeleverna Patrik Forslind och Jessica Isebrink pratade om hur det är att växa upp och att vara ung i Insjön till utländskt intresse.

Tanken är också att ge barnen och ungdomarna en kännedom hur skolor fungerar i omvärlden.

- Målet är enkelt - att etablera ett kontaktnät och utbyte med skolor runt om i världen, fortsätter Westmark.

Ämnen man tänker beröra är bland annat Framtiden, Vår miljö och Ung Idag. Vem som ska finansiera det hela är ännu ett frågetecken.

- Vi har spelat in en skiva med Nils Landgren och Martin Nord, som är med i Mamma Mia. I och med försäljningen av den skivan kommer vi till sist ha ett startkapital, säger Westmark innan sällskapet åker till Insjöns Hotell för lunch.

Mer läsning

Annons