Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop gav resultat

/

Annons

"Vad kommer att hända med mosaikväggen när vi flyttar?" Den frågan ställde Kajsa-Lena Isaksson på Posten i Leksand när de flyttade ur lokalerna vid Torget före jul. Kvar blev mosaikväggen som Akke Hugh Malmeström gjorde till Telegrafverket 1956.

Artikeln fick Leksands Konstsällskap att börja fundera och den 10 mars slås portarna upp för en vårutställning signerad Akke Hugh Malmeström. Konstnären från Göteborg som efter flera år i Europa kom att hamna i Tasbäck, gifta sig med en Leksandsflicka som arbetade på Hemslöjden, bilda familj och stanna kvar.

Vid staffliet hade Malmeström en förkärlek för solbadande landskap, ofta Italienska. Flytten till Dalarna gjorde honom främst känd som skildrare av by- och fäbodmiljöer. Är det folk med på bilderna tangerar det hela gärna det burleska, men flera sidohistorier i bilden.

När det gäller mosaikarbetena så är mosaikkväggen i före detta posthuset i Leksand bland de största, även om den är väldigt liten jämfört med den 120 kvadratmeter stora mosaikutsmyckningen i Münchens gamla rådhus som han deltog i 1914.

– På Utställningen i Leksands kulturhus kommer flera mindre mosasiker, främst madonnor, att finnas med, berättar Karin Stigsdotter-Uusma som tillsammans med Konstsällskapets tf ordförande Josefin Wedel som bäst håller på att samla in material från privatpersoner.

När det gäller större målningar så kommer man bland annat att låna Leksands Noret (se ovan) från Åhlénska Stiftelsen och Dalarnas museum. Vidare kommer man att visa en variant av Siljansnäs med alla frikyrkorna och midsommaren i Leksand 1929 som i dag sitter utanför nya skolmatsalen vid Gästis.

Akke Hugh Malmeström 1894-1968
Studier: För Harald Bieljer-Hedgren i Göteborg, vid Kunstgewerbeschule i München 1911-15, Mosaikstudier i Rom samt skilda målarskolor i Neapel, Capri och Paris fram till 1924.

Separatutställningar: Rom 1916, Göteborg 1917 (med H Biljer- Hedgren), Örebro, Västerås och Stockholm 1919. Falun 1941, Sundsvall (med D Jette och Else Hermansson) 1944.

Har dessutom haft fem egna utställningar i Hamburg och Berlin.

Mer läsning

Annons